Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelovo i tijelovska procesija u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 11. lipnja zaprešićki dekan i upravitelj župe sv. Petra apostola preč. Ivan Frkonja predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću.

Koncelebrirali su rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župni vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji su bili trajni đakon Ilija Nikolić i bogoslov Dominik Blažun.

Uvodeći u misno slavlje preč. Frkonja rekao je kako „ovom posebnom svetkovinom katolici slave otajstvo Božje nazočnosti u euharistiji, a održavaju se poznate tijelovske procesije“. Kazao je kako se „ovom svetkovinom spominjemo ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak, pričesti, sakramenta Tijela i Krvi Kristove, kao uspomenu na Posljednju večeru“. U homiliji župnik Frkonja istaknuo je važnost redovitog sudjelovanja na nedjeljnoj euharistiji.

Nakon euharistijskog slavlja velika tijelovska procesija u Zaprešiću krenula je ulicom kardinala Alojzija Stepinca do župne crkve Sv. Petra apostola gdje je uz molitvu podijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U svečanoj procesiji sudjelovali su KUD Josip Ban Jelačić, DVD Zaprešić, Kuburaško društvo, Lovačko društvo „Zaprešić“, Puhački orkestar – Zaprešić, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Svi su se oni izmjenjivali u nošenju baldahina.

Na misnom slavlju i u procesijskom hodu pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije i zbor mladih Stijene pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja i bogoslova Lea Langa.