Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelovo u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Svetkovina Tijelova svečano je 20. lipnja u Ogulinu proslavljena misom i procesijom uz sudjelovanje brojnih vjernika župe sv. Križa.

Misu je predslavio župnik župe sv. Križa Josip Štefančić u suslavlju fra Mirka Gregova iz franjevačkog samostana u Ogulinu te umirovljeni svećenik Pittsburške biskupije u Penssylvaniji u SAD-u Ivan Pribanić.

Misno slavlje animirao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Pankracije Žižić. Kod postavljanja postaja za Tijelovsku procesiju i ove su godine sudjelovale ogulinske osnovne i srednje škole te Učenički dom. U misi i Tijelovskoj procesiji sudjelovale su sve ogulinske laičke udruge sa svojim stjegovima, kao i predstavnici Frankopanske garde, lovaca i HGSS-a, stanica Ogulin.

Župnik Štefančić istaknuo je u propovijedi na početak slavljenja toga važnog blagdana od 13. stoljeća. Od trenutka kada je s. Julijana imala viđenje punog mjeseca i na njemu jedne mrlje, ta mrlja kako joj je sam Krist objasnio, označavala je nedostatak toga blagdana te je ustanovljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove kada se na poseban način u procesiji kroz ulice nosi Presveti Oltarski Sakrament kao blagoslov, kao hrana koja nam se daje za vječni život.

Čitalo se Lukino evanđelje koji kao i ostali evanđelisti opisuje Isusovo čudo umnažanja kruha i riba. Nakon što je Isus nahranio više od 5000 ljudi dao nam je zadatak da i mi svojim dobrim djelima hranimo druge ljude lijepom riječju, pomaganjem, ljubavlju. Jer, današnji je svijet gladan, gladan ljubavi i milosrđa. I nama Isus govori kao i onog dana svojim apostolima: „Podajte im vi jesti“ (Lk 9,13). Uz Božji blagoslov događa se čudo.

Ključne riječi:
Ogulin Tijelovo