Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelovo u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Svetkovina Tijelova svečano je proslavljena u Ogulinu svetom misom koju je predslavio župnik vlč. Josip Štefančić.

„Danas je ovdje sakrivena tajna naše vjere a sakupili smo se da nam se ona umnoži,“ poručio je na početku župnik Štefančić. U propovijedi je podsjetio na početak slavljenja ove svetkovine 1209. godine u belgijskom gradu Liegeu, a koju je Crkva službeno uvela 50 godina kasnije. Na današnji dan Krist želi izaći na ulice i gradove, na sve one koji tu žive, da postanemo dionici kruha i vina, Tijela Kristova. Ovim blagdanom želimo izvanjski pokazati Kristovu prisutnost među nama. Iako se ovo trebalo slaviti na Veliki četvrtak, pravu puninu ovo otajstvo dobiva tek danas, na Tijelovo, kada djeca ružnim laticama posipavaju Tijelo Isusovo. Tijelovo je blagdan vjere i ljubavi, po tome se prepoznaju pravi kršćani. Isto tako, treba reći da Crkva nije humanitarna ustanova već je ona živa Božja zajednica gdje se blaguje Krista. Budimo radosni što smo dionici Tijela i Krvi Kristove, a takva prisutnost posebno nam je važna u današnje vrijeme više nego ikada. Kršćanin nema smisla ako ne blaguje Krista, nije nam bila proteklih mjeseci dovoljna euharistija preko TV-a“, zaključio je vlč. Štefančić te pozvao sve da se hrane hranom Gospodnjom.

Nakon mise uslijedila je tijelovska procesija središtem grada Ogulina uz postaje kod Trga hrvatskih rodoljuba, vrela Cesarovca, župne crkve i Učeničkog doma. Proslava je završila blagoslovom u Crkvi Svetog Križa.

Misu su suslavili fra Mirko Gregov iz franjevačkog samostana u Ogulinu i župni vikar Josip Tomljanović. Misno slavlje glazbom je uveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Marije Kaurić, dok je tijekom procesije glazbom animirao Puhački orkestar DVD-a Ogulin.

Na misi i procesiji sudjelovale su brojne ogulinske laičke udruge sa svojih stjegovima, DPD Sv. Antun iz Žegara, Sv. Josip iz Prapuća, Sv. Petar iz Sv. Petra i Sv. Antun iz Hreljina, udruga Betlehem te mnogi drugi vjernici. Osim njih u procesiji su sudjelovali ogulinski lovci iz LU Klek kao i Udruga 143. brigade kao i predstavnici lovaca, kao i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i donedavni saborski zastupnik Tomislav Lipošćak. Pri postavljanju postaja za procesiju i ove godine sudjelovale su ogulinske osnovne i srednje škole te Učenički dom.