Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelovske procesije diljem Austrije

Beč (IKA)

Katolička Crkva u četvrtak 16. lipnja slavi Tijelovo – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. U Austriji i u desetak drugih zemalja, uključujući Portugal, Brazil, Poljsku, Hrvatsku i nekoliko njemačkih saveznih država, Tijelovo se uvijek slavi na drugi četvrtak nakon Duhova, te je ujedno državni blagdan, izvještava Vatican News.

Diljem Austrije na svetkovinu Tijelova održavaju se i procesije. U Beču, primjerice, tradicionalni „Stadtumgang“ (obilazak grada) vodi središtem grada sa zaustavljanjem ispred crkve sv. Mihaela, crkve sv. Petra i na trgu ispred katedrale sv. Stjepana.

Na jezeru Traunsee i jezeru Hallstatt u Gornjoj Austriji organiziraju se impresivne procesije s brodovima i čamcima.

Nakon dvogodišnje stanke, Graz ponovno oživljava procesiju na Tijelovo, koja od katedrale kroz centar grada ide do Landhaushofa, gdje će dijecezanski biskup Wilhelm Krautwaschl održati molitvu i propovijed te na kraju dati euharistijski blagoslov.

Što se slavi na Tijelovo?

Na Tijelovo katolici svjedoče svoju vjeru u trajnu prisutnost Isusa Krista u sakramentu euharistije. Njemačka riječ za svetkovinu Tijelova – „Fronleichnam“ potječe od srednjonjemačkog „vron“, što znači „Gospodin“, i „lichnam“, što znači „živo tijelo“, a odnosi se na „živo tijelo Gospodinovo“.

U mnogim selima i gradovima bogoslužje se slavi na javnim mjestima. Nakon svete mise slijedi Tijelovska procesija u kojoj vjernici molitvom i pjesmom prate pokaznicu s Presvetim Sakramentom koju nosi svećenik ili đakon. Nadstrešnica od tkanine koja se zove „Nebo“ štiti pokaznicu. Uz putove kuda prolazi procesija često se postavljaju breze i drugo zelenilo, a prozori su ukrašeni cvijećem i svijećama. U nekim područjima južne Austrije uobičajeno je polaganje cvjetnih tepiha (Blumenteppiche) i cvjetnih slika (Blumenbilder), izvještava Vatican News.