Budi dio naše mreže
Izbornik

Tirana: Održana generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta

Tirana (IKA)

Na Katoličkom sveučilištu Naše Gospe od Dobrog Savjeta (UNIZKM) u Tirani u Albaniji održana je od četvrtka 20. do subote 22. listopada generalna skupština Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE), izvijestio je HKS.

Uime Hrvatskog katoličkog sveučilišta prisustvovali su rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić. Na otvaranju generalne skupštine uvodno je predavanje održao arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve nadbiskup Vicenzo Zani, donedavni tajnik Kongregacije za katolički odgoj. Skup su pozdravili predsjednik fondacije „Nostra Signora del Buon Consiglio” Jerome Ndo Mih, rektor Katoličkog sveučilišta u Tirani prof. dr. sc. Bruno Giardina, ministar obrazovanja mladih i sporta u albanskoj vladi Evis Kushi te predsjednik Europske federacije katoličkih sveučilišta prof. dr. sc. Michael Mullaney. Zajednička tema svih govornika bio je globalni obrazovni pakt.

U petak 21. listopada sudionici su imali predavanja u dvije radne skupine. Teme su bile katolička sveučilišta i izazovi interkulturalnih i međureligijskih društava te zalaganje katoličkih sveučilišta za mir, dijalog i sigurnost. Jedna od tema je bila i rasprava o ratnim sukobima u Ukrajini. Sudionici skupštine sudjelovali su u katedrali na misnom slavlju koje je predvodio nuncij u Albaniji nadbiskup Luigi Bonazzi.

U subotu 22. listopada izabrano je novo vodstvo Europske federacije katoličkih sveučilišta. Za predsjednika je ponovno izabran prof. dr. sc. Michael Mullaney s Papinskog sveučilišta svetog Patrika u Maynooth u Irskoj, dok je za potpredsjednicu vicerektorica za strateški razvoj Ukrajinskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Sophia Opatska. Članovi Upravnog odbora su prorektor za međunarodnu suradnju s Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, rektor Sveučilišta Antonine Michel Jalakh, prorektor za istraživanja s Katoličkog sveučilišta u Lyonu Valérie Aubourg, prorektor za međunarodne odnose Carlo Gallucci, Sveučilište Ramon LLull iz Barcelone, prorektor za istraživanje i internacionalizaciju sa Sveučilišta LUMSA iz Rima Gennaro Iasevoli i prorektor s Papinskog sveučilišta Regina Aposolorum iz Rima David Koonce.

Podsjetimo, Hrvatsko katoličko sveučilište primljeno je u svibnju 2016. u punopravno članstvo Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE) na generalnoj skupštini održanoj u Salamanci u Španjolskoj. Federacija europskih i libanonskih katoličkih sveučilišta broji 56 sveučilišta iz 17 zemalja Europe i šest katoličkih sveučilišta iz Libanona, izvijestio je HKS.