Budi dio naše mreže
Izbornik

Tiskovni ured Svete Stolice o slučaju otpuštanja redovnice Marie Ferréol u Francuskoj

Vatikan (IKA)

Odgovarajući na pitanja novinara, ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni potvrdio je da je Državno tajništvo Svete Stolice uputilo „verbalnu notu“ francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici, o „navodnoj odluci suda u Lorientu, u Francuskoj, u vezi građanskog spora koji se odnosi na otpuštanje iz redovničke ustanove gđe Sabine de la Valette (bivše s. Marie Ferréol)“, izvijestio je 13. travnja Vatican News.

Prije svega treba istaknuti da je Sveta Stolica ovu informaciju doznala „samo iz tiska“. Također se ističe da kardinal Marc Ouellet, tadašnji prefekt Kongregacije za biskupe, „nikada nije primio nikakav poziv od suda u Lorientu“. Navodi se da je kardinal „zapravo obavio apostolsku vizitaciju Zavoda dominikanki Duha Svetoga (Dominicaines du Saint Esprit), u skladu s papinskim mandatom. Na kraju ovog posjeta donesen je niz kanonskih mjera protiv Sabine de la Valette, uključujući njezino otpuštanje iz redovničke ustanove.“

„Moguća presuda suda u Lorientu mogla bi pokrenuti ne samo relevantna pitanja u vezi s imunitetom, već bi – ako bi odlučivala o unutarnjoj disciplini i članstvu u redovničkoj ustanovi – mogla dovesti do ozbiljnog kršenja temeljnih prava na slobodu vjere i slobodu udruživanja katoličkih vjernika“, izvijestio je Vatican News.