Budi dio naše mreže
Izbornik

Tisuće hodočasnika na slavlju u Gospinu svetištu u Komušini

Komušina (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić predvodio je u nedjelju 27. listopada tradicionalno listopadsko hodočasničko misno slavlje u Gospinu svetištu u Komušini kojim je zatvorena Misijska godina i Izvanredni misijski mjesec listopad.

Tradicionalno su hodočasnici u svetište počeli pristizati u ranim jutarnjim satima te su kod župne crkve imali mogućnost za sakrament pomirenja, izvještava nedjelja.ba.

Molitveni program počeo je uvodnim obredima i pozdravom u kapeli kod župne crkve koje je predvodio župnik župe Uznesenja BDM u Komušini i upravitelj Gospina svetišta preč. Boris Salapić, dekan Usorskoga dekanata, gdje su vjernici imali priliku moliti pred slikom Gospe Kondžilske. Uslijedila je jednosatna procesija s čudotvornom slikom Majke Božje, a po dolasku u svetište na brdu Kondžilo svečano misno slavlje predvodio je kardinal Puljić u koncelebraciji 20-ak svećenika i uz sudjelovanje oko dvije tisuće hodočasnika.

Riječi pozdrava na početku mise uputio je župnik Salapić koji je izrazio radost zbog tradicionalnog okupljanja pod okriljem Gospe Kondžilske. Posebice je pozdravio misionare i misionarke kao i one koji su povezani s misijama te ravnatelja Papinih misijskih djela u BiH mons. Luku Tunjića. „Danas slavimo završetak Misijske godine i kraj Izvanrednoga misijskog mjeseca listopada. Ovim smo mjesecom obilježili 100 godina od apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum illud u kojemu je govorio o potrebi i važnosti misija“, rekao je preč. Salapić.

Kardinal Puljić istaknuo je da „vjeru treba živjeti, ali i svjedočiti i raditi na njezinu širenju što se upravo čini kroz misije“. „Marija je s prvom Crkvom molila i zato mi danas molimo njezin zagovor“, rekao je kardinal. U propovijedi je istaknuo: „Kad djeca dođu majci postanu svjesni sebe, odakle su nikli i rasli te pošli u svijet. I mi smo došli Gospi kako bismo osjetili korijenje naše vjere i odakle smo pošli“.

Osvrnuo se na misna čitanja, gdje Bog upozorava da nema pristranosti. „Mi znamo kako u društvu vlada onaj tko ima više moći i novca. Takvi su cijenjeni, a sirotinja je na margini. Zato nas Papa upozorava da ne smijemo imati takva mjerila. Javno mnijenje nametne tako da sirotinju guramo u stranu“, rekao je kardinal i podsjetio da kada dolazi neki državnik svi se urede i obuku najbolju odjeću, a u svakakvoj odjeći idu u Crkvu, pogotovo na vjenčanja.

„Izgubili smo osjećaj svetosti. Pitamo se ima li većeg od Uskrslog Krista. Izgubili smo osjećaj da njemu dolazimo. To je ta pristranost, nemamo dojam da sačuvamo ono što je važno“, upozorio je kardinal Puljić.

Komentirajući drugo čitanje, naglasio je da je čitav život jedna borba u kojoj treba sačuvati vjeru. „Zato nas evanđelje uči kako pristupiti pred Boga. Prikazana su dva lika, carinik i farizej, carinik je omražen, ali dolazi pred Boga i skrušeno se kaje ne usuđuje podignuti pogled. Farizej je sušta suprotnost koji se divi sam sebi“, rekao je kardinal Puljić, naglašavajući kako je carinik opravdan na nebu, a farizej nije. Istaknuo je potom da je molitva ona koja čuva vjeru, a pokora pomaže da ustrajemo u njoj.

Zatim se kardinal Puljić usredotočio na misije, napomenuvši da papa Franjo upozorava da je svaki kršćanin pozvan biti misionarom. „Svoju vjeru valja živjeti. Po krštenju smo pozvani i poslani svjedočiti da svi mogu pročitati na našim stavovima: ovo su katolici, ovo su kršćani. Vjera je dar koji trebam živjeti i zauzimati se da i drugi imaju pravo na Isusa. Zato darujemo za misije i idemo u misije jer bez onoga tko će navijestiti vjeru kako će oni tamo upoznati Isusa“, naglasio je vrhbosanski nadbiskup, primijetivši kako se često svećenici kada jednom odu u misije ne žele vraćati u matične biskupije. Svaki je čovjek misionar, najprije u svojoj kući potom na radnom mjestu.

„Pogledajte kako je Mala Terezija postala zaštitnica misija, a nije se maknula iz samostana To je zato što se žrtvovala za misije. Kada pogledate križ vidite kako grli cijeli svijet, dajmo da i mi s Isusom zagrlimo cijeli svijet. Kako je Papa rekao – da brata prihvatimo jer prijatelje biramo, a braću prihvaćamo“.

Kardinal se zatim prisjetio crkve u Africi koja je izgrađena donacijama iz BiH. Naglasio je da su se ljudi u BiH zatvorili u sebe zbog rata te često vode „avlijsku politiku“ „Katolička Crkva je univerzalna, poslana za cijeli svijet i stoga potiče na širenje vjere“, zaključio je kardinal i na nazočne zazvao Gospin zagovor.

Na kraju euharistije izmoljena je molitva Svetoga Oca za Izvanredni misijski mjesec otpjevan Tebe Boga hvalimo, čime je službeno zatvorena Misijska godina i Izvanredni misijski mjesec. Euharistiju je animirao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a izravno su je prenosili Radio Marija BiH i Radio Posavina. Vjernici su se u procesiji vratili do komušanske župne crkve gdje je upriličeno druženje uz okrepu.