Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan Laudato si' na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

Studenti i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježavaju 8. svibnja Tjedan Laudato si'.

Tjedan Laudato si’ je tjedan u kojem se u svibnju diljem svijeta obilježava izlazak enciklike pape Franje “Laudato si’. O brizi za zajednički dom” (2015.). Laudato si’ akcijska platforma Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na taj se način priključuje globalnom događaju u čijem je središtu briga za sve stvoreno.

U jutarnjim je satima slavljena misa koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić, a obilježavanje je nastavljeno promocijom humanitarne akcije „Plastičnim čepovima do skupih lijekova” Udruge oboljelih od leukemije i malignih bolesti kojom se sufinancira nabava skupih lijekova, medicinskih pomagala i pomaže u liječenju članova Udruge.

Na okruglom stolu pod nazivom „Hope for the Earth. Hope for humanity” sudjelovali su prof. dr. sc. Oliver Ruppel (Sveučilište u Grazu), prof. dr. sc. Branko Grisogono (Sveučilište u Zagrebu), doc. dr. sc. Marijana Kompes, mag. phil. (Hrvatsko katoličko sveučilište) i Tihana Mojsinović (Udruga „I stvori Bog zemlju”). Iz perspektive mladih izlaganje su pripremile Anamarija Gregurović i Jelana Penjin (Odjel za psihologiju) te Veronika Karlović i Elizabeta Videković (Odjel za komunikologiju).

U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, kapelan Branimir Jagodić poručio je kako „studenti su u društvu uvijek bili pokretači nekakvih promjena i oni koji su pozivali na svjesnost o različitim kako društvenim, tako i drugim temama. Mislim da upravo ovaj projekt akcijske platforme Laudato si’ koja već dugi niz godina postoji na našem sveučilištu zapravo može i njima pomoći da si sami osvijeste važnost teme kojom se ovdje bavimo”.

Sami su studenti svojevrsni „protagonisti” u provođenju aktivnosti u sklopu obilježavanja Tjedna Laudato si’, organizirajući tako među ostalim i eko-radionicu, humanitarni buvljak te zajedničko gledanje filma „The Letter. A message for our Earth”.

Na koncu, kao sveučilišni kapelan, vlč. Jagodić spominje kako u razgovoru sa studentima se nerijetko javljaju pitanja o budućnosti. „Postoji jedna zauzetost, jedan interes, postoji nekakvo ‘htjenje’ za da se o tim temama također diskutira i ono što je možda još možda važnije, da se daju neki konkretni odgovori kako se nositi s izazovima koje nosi sutrašnjica”.