Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan solidarnosti obilježen središnjim euharistijskim slavljem u Bugojnu

Bugojno (IKA)

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti, 16. u nizu, predvodio je 20. ožujka u Župi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, a propovijedao predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup. Bože Radoš, izvještava Nedjelja.

Misa je slavljena u koncelebraciji ravnatelja Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tome Kneževića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa Banjolučke biskupije vlč. Miljenka Aničića, ravnatelja Caritasa hercegovačkih biskupija don Željka Majića, upravitelja župe Bugojno fra Ivice Pavlovića, i drugih svećenika.

Prije mise fra Ivica je pozdravio biskupe, svećenike i puk koji se okupio, kao i sve one koji su misno slavlje pratili putem medija.

Kako Središnja Bosna ima svoju tešku povijest, i to misno slavlje bilo je poruka ne samo solidarnosti nego i podrške Hrvatima Bugojna i toga dijela BiH.

Ovogodišnje geslo akcije Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koja se na Treću korizmenu nedjelju obilježava od 2007., a koju organizira Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine, je: „Vidio sam, vidio nevolju svoga naroda“ (usp. Izl 3,7).

U pozdravu na početku euharistijskog slavlja nadbiskup Vukšić rekao je  da na misi okupljeni biskupi i kler sublimiraju zauzetost i sveukupnu dobrotu u svim župama u Republici Hrvatskoj koje su proteklih dana na duhovni i materijalni način bili blizu ljudima u potrebi.

Biskup Radoš u propovijedi je podsjetio da 16. put zajedno teče i buja „rijeka solidarnosti koja prelazi granice između dviju zemalja i jača duhovno zajedništvo između ljudi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.“ „Bog prati ljubavlju svaki naš korak. Vidi nevolju naroda svoga i ima plan kako će svoj narod izvesti na slobodu. Kako će ga bliže privesti k sebi, dati mu dostojanstvo koje je već obećao Abrahamu, Izaku i Jakovu. Bog ne poriče svoju riječ. To se ponavlja i u naše dane. Možda i danas mislimo da je Bog na nas zaboravio. Ne, Bog nije zaboravio. On nas je okupio ovdje danas. Želi nam reći – vidio sam teškoću rata i poraća, ma vidim i današnju nevolju kroz koju prolazimo“, rekao je, među ostalim, mons. Radoš.

Pjevanje na misnom slavlju, koje je izravno na prvom programu prenosila Hrvatska radio televizija, predvodio je župni zbor pod vodstvom s. Auksilije Milić, uz orguljsku pratnju Martina Pavlovića.

Cilj je Tjedna solidarnosti duhovno povezivanje, te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u Bosni i Hercegovini koji čine i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas Banjolučke biskupije.