Budi dio naše mreže
Izbornik

Tomislav Markić: "Hrvati su obgrlili svijet"

Zagreb (IKA)

U svijetu trenutačno djeluje 189 katoličkih župa, misija, zajednica i centara. Najnoviji je to podatak koji je u razgovoru za Hrvatski katolički radio iznio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Inozemna pastva i dušobrižništvo za iseljene Hrvate u inozemstvu, tema je zajedničkog zasjedanja biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje je u ponedjeljak 21. siječnja održano u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Aktualni trend iseljavanja povećao je broj Hrvata u inozemstvu čiji broj, međutim, nije lako utvrditi. Kroz povijest je bilo više valova iseljavanja, te je pitanje koliko se njih sada osjeća Hrvatima. No, zamjetan je novi val buđenja zanimanja za svoje korijene i baštinu kod potomaka tih iseljenika, primjerice u južnoj Americi. A time raste i broj onih koji se identificiraju s hrvatskim nacionalnim bićem, kaže vlč. Markić.

U najnovijem valu iseljavanja govori se o 250.000 do 300.000 Hrvata iseljenih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kako bi im se osigurala pastoralna skrb, neophodna je i pomoć mjesnih Crkvi koje su pokazale potrebno razumijevanje. „Izvjestio sam oce biskupe da su na nekoliko mjesta u Njemačkoj, birokratskim rječnikom rečeno, otvorena dodatna ‘radna mjesta’ za naše svećenike, tako da možemo govoriti o razumijevanju mjesne Crkve, posebice u Njemačkoj”, izjavio je dr. Markić. „Biskupi su iskazali interes, dobru volju i razumijevanje da i dalje sudjeluju u skrbi za naše iseljenike.

Naše ‘snage’ u inozemstvu nisu beznačajne, tu je ukupno 198 svećenika, među kojima je 136 redovnika i 62 dijecezanska svećenika, zatim 7 trajnih đakona, 48 časnih sestara, 47 pastoralnih suradnika i suradnica laika, te 50 tajnika koji rade u katoličkim župama i zajednicama”. Svi oni doprinose u pastroralnoj skrbi za naše iseljenike i njihove potomke.

Predstavnici mjesnih Crkvi u zemljama Europe, ali i diljem svijeta priznaju nam da u Hrvatskim katoličkim misijama pronalaze autentičnu i praktičnu vjeru, vjeru koja ima snagu dati čovjeku smisao za život, ističe dr. Markić.

„Hrvati su obgrlili svijet, najviše ih je u Europi, ali jako puno i u sjevernoameričkom kontinentu gdje su relativno dobro organizirani, i gdje imamo po 17 župa u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Ono gdje smo kao Crkva propustili učiniti našu prisutnost jačom je Južna Amerika gdje imamo dokaza o hrvatskoj prisutnosti na mnogo mjesta.

Prošli tjedan je predstavljeno troknjižje o Hrvatima u Brazilu, a mi već desetinama godina nemamo svećenika koji bi bio zadužen za njih. Slično je sa Čileom gdje nemamo svećenika. Imamo misiju u Buenos Airesu u Argentini i u Limi u Peruu, i to su naše jedine dvije prisutnosti u južnoj Americi”, kaže dr. Markić.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu je nacionalni ured HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, koji koordinira djelovanje hrvatskih katoličkih župa, misija, zajednica i centara širom svijeta. One su raspoređene u 10 regija: Austrija, Njemačka, Skandinavija, Slovenija, Švicarska, zapadna Europa, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Južna Amerika (S Južnoafričkom Republikom) i Oceanija.