Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalni božićno-novogodišnji susret u organizaciji Caritasa Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš susreo se u subotu 4. siječnja u dvorani Pastoralnog centra u Varaždinu s roditeljima petero i više djece s područja Varaždinske biskupije.

Na početku susreta sve okupljene najprije je pozdravio i dobrodošlicu poželio ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola. Istaknuo je kako se takvim susretima nastoji roditelje petero i više djece ohrabriti i dati im podršku te zamolio biskupa Radoša da ovog puta bude on taj koji će im riječi ohrabrenja i uputiti.

Biskup je najprije okupljenima čestitao Božić i poželio svako dobro u novoj godini, a zatim podsjetio i kako je Božić blagdan obitelji i to zato što je Bog došao kroz kuću, obitelj, utrobu majke, kao što dolazi i svaki čovjek. Prisutnim roditeljima biskup je nastojao posvjestiti i kako je Bog u njih imao povjerenja te ih nagradio životom te da, svatko tko prima život, već surađuje s Bogom.

Govorio je i o daru vjere kao i o iznimnoj važnosti zajedničke obiteljske molitve te kako se to dvoje u našim životima isprepliće.

“Ukoliko imamo ljubav roditelja, ukoliko osjećamo da su oni vjernici, da se s povjerenjem obraćaju Bogu, tada će dijete naučiti jezik molitve koji će za njega biti jezik koji je potreban za stabilan razvoj i život.

Zato bih vam htio staviti na dušu neka se u vašim kućama molitva čuje. Da okupite svoju obitelj i da se znate zajedno pomolite.

Oni koji se zajedno u kući mole, poslije molitve će ljepše razgovarati međusobno. Ukoliko vam je teško razgovarati međusobno zbog neke poteškoće, ili ljutnje, ili nečega što stoji kao teret u vašoj duši – pomolite se. Vjerujte da će Bog naći pravu riječ i da će otvoriti uho onog drugog da možete međusobno lijepo razgovarati. Oni koji razgovaraju s Bogom, znaju i međusobno lijepo razgovarati. Molitva je put za pravu međusobnu komunikaciju”, naglasio je mons. Radoš.

Poručio je još i kako ona osoba koja razgovara s Bogom ima snagu i povjerenje da će Bog u svakoj, pa i onoj najgoroj situaciji poput bolesti djeteta, uvijek providjeti ono što je potrebno te će Bog biti onaj koji će uvijek davati snage za dalje. Istaknuo je, zatim, i važnost molitve kod obiteljskog stola da, ono što je na stolu po našim rukama, pa i našim žuljevima, sve je to Božji dar te znak međusobnog zajedništva i ljubavi koju u tom trenutku želimo podijeliti. Poželio je svima da, osobito u ove dane, ali i inače, nađu vremena za zajedničku obiteljsku molitvu.

“Vjerujte da će vas ona povezati i stvarati dodatnu intimu vaše kuće, vaše obitelji, usmjeravat će vaše odnose i dat će vam uvijek pravu riječ da možete međusobno razgovarati”, poručio je biskup Radoš.

Pozvao je okupljene da Gospodina stave u središte života, neka svakodnevno zahvaljuju Gospodinu i kroz zahvalu otvaraju prostor svoje duše da im Bog može još više dati i darovati: najprije samog Sebe, a onda će po Sebi darovati i puno drugoga što je dio Božjega života, dio bogatstva koje jedino Bog može dati.

Nakon prvog dijela susreta, okupljeni su se uputili u Caritasov centar na Banfici gdje su im podijeljeni obiteljski paketi.