Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalno božićno čestitanje mons. dr. Ivanu Devčiću

Rijeka (IKA)

U prostorijama Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci u ponedjeljak 16. prosinca održana je predbožićna duhovna obnova za svećenike i đakone, koju je vodio don Josip Radić, te tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću.

U drugom dijelu programa pridružili su se voditelji i predstavnici pojedinih redovničkih zajednica i družbi apostolskog života te predstavnici vjernika laika. Izvještaj o protekloj godini na polju Opće, Domovinske i Mjesne Crkve pripremio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić.

Na polju Opće Crkve izdvojio je odnos pape Franje prema siromasima, kao i pismo upućeno u kolovozu župnicima i svim prezbiterima prigodom 160. obljetnice smrti sv. Ivana Marie Vianneya. „To pismo melem je za ranu na tijelu Crkve, prouzročenu skandalima neke naše braće, zbog čega su onda i nedužni izvrgnuti osudi ili barem podsmjehu“, rekao je mons. Svažić.

U nastavku je izdvojio apostolsko pismo Svetoga Oca o važnosti vrijednosti jaslica “Admirabile signum”. U njemu, između ostaloga, poručuje da posvuda i u svakom obliku jaslice govore o Božjoj ljubavi, ljubavi Boga koji je postao djetetom čime nam je poručio koliko je bliz svakom ljudskom biću.

Govoreći o razini Domovinske Crkve, izdvojio je promjenu apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Zbog zdravstvenih razloga početkom ljeta tu je službu napustio mons. Giuseppe Pinto i na jesen je u Hrvatsku stigao novi nuncij mons. Giorgio Lingua. Prošla pastoralna godina na nadbiskupijskoj razini bila je Godina duhovnih zvanja, no briga za duhovna zvanja trajni je zadatak Crkve i nikada na tom području se ne smijemo umoriti, rekao je mons. Svažić.

U tom smislu naveo je da su kroz proteklu godinu zaređena dva prezbitera i dva đakona, no petorica svećenika preselila su u vječnost. Nova Pastoralna godina posvećena je kulturi pastorala i pastoralu kulture. Odabir teme inspiriran je činjenicom da je Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture te je generalni vikar izdvojio nadbiskupovu poruku objavljenu tim povodom: “Pozvani stvarati zajedništvo i kulturu”.

Foto: Riječka nadbiskupija

Njome je mons. dr. Devčić naglasio kako je uz kulturu različitosti nužno potrebna i kultura zajedništva, jer jedna bez druge vode prema suprotstavljanju i netrpeljivosti. Dodao je da riječki nadbiskup promiče da se u redovnom pastoralu, osobito u ophođenju prema vjernicima, ali i pripremi misa i ostalom pastoralnom djelovanju, više računa vodi o načinu, modusu, jer često neprimjeren način zatire ono ključno, a to je sadržaj. Kultura pastoral treba poslužiti učinkovitijem prenošenju i življenju naše vjere, i to ne samo ove pastoralne godine, rekao je mons. Svažić.

Od značajnijih ostvarenih projekata na nadbiskupijskoj razini izdvojio je prvi humanitarni koncert “Rijeka milosti” koji je održao u veljači. U svibnju su se u Brešcima mladi okupili na Nadbiskupijskom susretu mladih, a u lipnju je proslavljena 50. obljetnica Riječke metropolije. U srpnju se obilježila 120. godišnjica utemeljenja jedine riječke autohtone Družbe – Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. U studenom je otvoren i blagoslovljen Dom za osobe s demencijom, još jedna karitativna ustanova Riječke nadbiskupije. Generalni vikar na kraju je riječkom nadbiskupu čestitao 19. godišnjicu biskupskog ređenja i ustoličenja za prvog dijecezanskog biskupa Riječke nadbiskupije, kao i predstojeće božićne blagdane.

Nadbiskup je zahvalio generalnom vikaru na izvještaju. Upozorio je da živimo u vremenima dekristijanizacije i potrebno je pronalaziti načine kako oživjeti vjeru u obiteljima kao temeljima u prenošenju vjere. Potrebno je puno strpljivosti i razumijevanja za ljude koji nam prilaze i koje svakodnevno susrećemo. Duhovne potrebe su velike i ako ljudi duhovnost ne pronađu kod nas, potražit će je na drugim mjestima, rekao je mons. dr. Devčić.

Govoreći o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, istaknuo je kako je riječ o svjetovnom projektu, no mjesna Crkva ima tu što ponuditi. Na kraju je na osobit način istaknuo djelatnosti karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije, prije svega hospicija kao ‘najveće propovjedaonice u gradu’ i Doma za osobe s demencijom. Karitas je ključan za naš pastoral jer se propovijeda djelima. Velike su potrebe i moramo biti strpljivi s ljudima, ali i moliti za ljude. Na kraju je potaknuo sve i na molitvu za Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.” i nova duhovna zvanja.