Budi dio naše mreže
Izbornik

Trajna formacija franjevaca konventualaca na Cresu

Cres (IKA)

Dani trajne formacije franjevaca konventualaca održani su od 12. do 15. rujna 2022. u Samostanu svetog Frane u Cresu.

Gvardijan fra Vitomir Glavaš srdačno je dočekao i ugostio braću. Voditelj trajne formacije, provincijski vikar fra Martin Jaković na početku susreta pozdravio je sve prisutne i svima zaželio dobar i blagoslovljen rad. Na susretu trajne formacije sudjelovala je gotovo polovina članova Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima.

Susret je bio podijeljen na dva veća dijela: govor o franjevačkoj duhovnosti (evanđeosko siromaštvo kao temelj franjevačke duhovnosti i život u bratskome zajedništvu) kojega je iznio župnik Župe sv. Antuna u Puli fra Diego Deklić, te teme izazova i kvaliteta svećeničkoga života koje je obradiorektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić.

Svakoga dana braća su slavila misu, molila Časoslov i provodila zajedničko vrijeme u veselom druženju i živom razgovoru uz razmjenu iskustava.

Posljednjega dana susreta braća su imala priliku dati prijedloge, ideje te iznijeti mišljenja na temu ovogodišnjih Dana trajne formacije. Braća su pohvalila teme, predavače, program i organizaciju. Prisutnost braće koja nisu obvezna sudjelovati na Danima bila je posebice ohrabrujuća, a ta prisutnost svake godine je sve veća. Braća su napose bila zahvalna za izbor predavača: kombinacija franjevačkih tema i psihološke analize vlastitoga poziva u vremenu u kojemu žive, pomogla je braći jasnije sagledati vlastito stanje i usmjeriti pogled prema budućnosti.

Nakon razgovora o ovogodišnjim Danima, fratri su planirali održavanje sljedećih koji bi se održali u Asizu od 18. do 23. rujna 2023. U nastavku je provincijal fra Miljenko Hontić predstavio događaje u narednom vremenu na provincijskoj razini, što su ostala braća nadopunila i komentirala.