Budi dio naše mreže
Izbornik

Travanjski „Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije“ o trgovanju ljudima

Đakovo (IKA)

„Trgovanje ljudima“ tema je travanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u jubilarnoj 150. godini izlaženja.

U uvodniku na temu „Tu oko nas“ urednik izv. prof. dr. Boris Vulić ističe: „U Hrvatskoj je od 2002. do 2021. prepoznato više od 400 žrtava trgovanja ljudima“.

O temi broja pišu i: s. Stanka Oršolić („Intervencija Katoličke Crkve u suzbijanju trgovine ljudima: Pastoralne smjernice o trgovanju ljudima“); Đurica Pardon („Klimatske promjene i trgovanje ljudima“); Suzana Vuletić („Moralno-bioetička dijagnoza socijalne patologije organiziranog kriminala trgovanja ljudima“); s. Viktorija Šimić („Koraci u prevenciji trgovine ljudima s posebnim osvrtom na Đakovačko-osječku nadbiskupiju“), a tu je i prilog Ivice Raguža („O smrti muškaraca“).

Ivica Huljev u kolumni za svećenike piše na temu „Svećenik: služenje Božjoj riječi“; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (5)“ te piše o „Ophodu (procesiji) na Tijelovo“.

Propovijedi su priredili: Slavko Vranjković, Davor Vuković, Mario Žigman, Ivan Andrić, Ivan Benaković, Josip Bošnjaković, Mario Brkić i Tomislav Ćurić. Liturgijsko-molitveni prilog „Veliki četvrtak – Getsemanska ura“ priredio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Jačajte se u Gospodinu“ Dejan Bubalo.

Anita Dučkić Sertić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše o „Duhovnosti (izvoru otpornosti) kao podršci mentalnom zdravlju“, dok u Razgovoru s povodom pod naslovom „Radikalno se predati Gospodinu i istrošiti se u njegovoj službi“, u povodu Jubilarne godine sv. Ignacija u Vjesniku je objavljen razgovor s o. Petrom Galaunerom, članom Družbe Isusove, rodom iz Tomašanaca.

„U tvojim cipelama“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Adrijane Lovrinčević, Nataša Šantić osmislila je pripremu za sat pod naslovom „Eshatološki i apokaliptički govor u Bibliji“, a Kateheza za odrasle donosi priloge C. M. Martinija „Što je jedino potrebno: Bog koji nas traži“ i A. Grüna „U ritmu godine: Travanj – vrijeme za tajnu života“ u prijevodu Pavla Madžarevića. Ivica Čatić nastavlja pisati o Markovu evanđelju na temu „Skroviti rast kraljevstva Božjeg (Mk 4,26-34)“, a Krešimir Bulat osmislio je materijale za biblijske zajednice pod naslovom „Veliki tjedan, sveto trodnevlje“. U Pogledu u knjigu Dino Klem predstavlja knjigu Zvonka Pažina „Misal Pavla VI. i Misal Pija V. Novo i staro u bogoslužju Crkve“.

Informativni dio Vjesnika donosi poziv i upute o primanju novih bogoslova u Bogoslovno sjemenište u Đakovu 2022. godine, kao i okružnicu o Nadbiskupijskom danu posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Tu su i informacije o humanitarnim akcijama za pomoć Ukrajini, izjava nadbiskupa Đure Hranića pod naslovom „Dragi Ukrajinci, zlo i mržnja ne mogu imati posljednju riječ!“ te misna slavlja i pobožnosti za mir te vijesti o susretima s Ukrajincima.

U travanjskom broju nalaze se i rezultati županijskog/nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka te vijesti o sastanku sinodskog savjetovanja s predstavnicima medija, središnjem misnom slavlju jubilarne Ignacijeve godine u Osijeku, proslavi sv. Josipa diljem nadbiskupije i brojnim duhovnim obnovama. Na omotu broja objavljen je izvještaj o proljetnoj koroni svećenika Slavonskobrodskog dekanata u grkokatoličkoj Župi Uzvišenja Sv. Križa te korizmenoj duhovnoj obnovi u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Dublinu, a Tomislav Ćurić i Drago Marković pišu o kaležu iz 14. ili 15. stoljeća koji potječe iz Bosne.