Budi dio naše mreže
Izbornik

Treća korizmena tribina iz ciklusa “Teologija tijela” u Vikarijatu Osijek

Osijek (IKA)

“Kako zrelo živjeti svoju spolnost?” bila je tema treće korizmene tribine iz ciklusa “Teologija tijela” koja je održana 27. ožujka u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. Tribinu je organizirao Institut za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” te je nazočne pozdravio predstojnik mons. dr. Vladimir Dugalić. O temi je govorio vlč. Đuliano Trdić, dr. med. mr. psych., a sudjelovali su i članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva - podružnica Osijek.

Vlč. Trdić pojasnio je kako zrela seksualnost traži ulogu, a ona je, biti su-stvoritelj s Bogom, odnosno biti su-odgovoran s Bogom za sve što je Bog stvorio. „Cilj seksualnog razvoja je omogućiti osobi da se razvija i usmjerava od sebe, odnosno krećući od: ja u centru ili sebičnosti prema drugoj osobi ili drugi u centru i da se zagrli drugi. To zapravo i predstavlja temeljnu matricu ljubavi. Psiho-seksualni razvoj vodi osobu iz egoističkog poimanja spolnih odnosa prema altriuzmu. U bilo kojem stadiju, zbog različitih razloga, može doći do zaustavljanja seksualnog razvoja s posljedicama koje se pokazuju u budućnosti“, rekao je vlč. Trdić.

Pojasnio je potom kako se prepoznaje zrela spolnosti te se osvrnuo i na nezrelo spolno ponašanje kojim se ponekad izražavaju unutarnji konflikti, potrebe i emocije. Svoje izlaganje vlč. Trdić zaključio je pojašnjenjem kako „intimnost nije sinonim za odnos koji uključuje emotivnu ekspresiju koja preplavljuje ili pretjeranu fizičku nježnost. To je odnos u kojem postoji ravnoteža između povjerenja punog nade i dubokog poštovanja. Odnos osoba u kojemu postoji trajna dijalektika između „biti svoj“, ali i „pripadati drugome“. Put prema autentičnoj intimnosti ide kroz komunikaciju u kojoj se dijele interesi, snovi, ideali i projekti. Dijele se i vrijednosti poput molitve, zajedničkog sakrametanog života. Zajednički se rješavaju sukobi, ali uz iskorak iz vlastitog egoizma. Prepoznaje se teškoću, ali i radost darivanja. U zajedništvo se svatko ugrađuje prema mjeri svojih sposobnosti, u otvorenosti nečemu što nadilazi oboje, a to je Bog jer gdje su dvoje sabrani u Njegovo ime, uvijek je prisutan Treći, pojasnio je vlč. Trdić.

Četvrta korizmena tribina iz ciklusa „Teologija tijela“ održat će se u srijedu 3. travnja u 19.30 sati, a o temi „Rodna ideologija“ govorit će prof. dr. Dubravka Hrabar.

Ključne riječi:
Đuliano Trdić teologija tijela