Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan trodnevnice prije svetkovine Presvetog Srca Isusova u Zadru

Zadar (IKA)

U Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru u četvrtak, 18. lipnja, održan je posljednji dan duhovne priprave za župnu svetkovinu.

Nakon pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu, nagovor okupljenim vjernicima uputio je don Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Na početku je don Zdenko pročitao tekst iz Knjige proroka Izaije o Sluzi Jahvinom istaknuvši kako je to jedan od najljepših starozavjetnih tekstova koji je najava spasenjske ljubavi Božje ostvarene u potpunosti u Isusu Kristu. Ta ljubav je bezuvjetna, istaknuo je don Zdenko, te spomenuo kako mi često jedni drugima uvjetujemo ljubav.

„Koliki su samo među nama koji žive u različitim odnosima u kojima se kreće s pretpostavkom: ‚E ako me voliš, onda ćeš učiniti to i to‘“, naveo je don Zdenko i zapitao se „isplati li se raniti vlastitu dušu i srce samo da bi nekome dokazao svoju ljubav“. Osobito se osvrnuo na mlade i njihov život u čistoći prije braka čiji put u grijeh započinje baš ovakvim uvjetovanjima te ih je pozvao na spremnost i žrtvu iz ljubavi jer je sam Krist svoju ljubav pokazao prema čovjeku vlastitim trpljenjem.

„Ljubav Božja nije ljubav iz bajke! Sveto pismo nisu pričice. Nije to neka dogodovština. Sveto pismo je dokument Božje ljubavi koje nam obznanjuje kako je Bog poslao svoga Sina u smrt“, rekao je predvoditelj trodnevnice istaknuvši kako Bog nije tražio druge žrtve nego je žrtvovao svojega Sina.

U tom ozračju don Zdenko je okupljene štovatelje Presvetog Srca Isusova pozvao da prepoznaju Božju prisutnost u trenucima patnje jer je Srce Isusovo objava baš takve Božje ljubavi. „Kada bol probada tvoje srce, bol probada i Božje srce“, naglasio je don Zdenko ističući kako nas patnja pročišćava i koje su sve faze u borbama s Bogom za prihvaćanje patnje u svom životu.

„Božja ljubav zahvaća sve segmente našega života, pa nam Bog u Kristu čak i kad je mrtav iskazuje svoju ljubav. Kad je Kristu proboden bok iz kojeg su potekli krv i voda po kojima se rađa Crkva, darivaju nam se sakramenti“, rekao je don Zdenko te se osvrnuo osobito na sakrament euharistije i sakrament svećeništva.

„Kristovo srce je izvorište ljubavi koje drhti i treperi u trenucima dok pred učenicima razlama svete tajne i dariva im milost svećeništva. Zato je Kristov križ najveći dar Božji čovjeku. Najveća ljubav jest ona koja umire za drugog, a to je učinio Krist za nas“, spomenuo je don Zdenko i nastavio kako zdravlje nije najvažnije u našemu životu, nego ljubav. „Nije Isus pokazivao hrabrost nego bratsko zajedništvo s ljudima u prihvaćanju Božje volje! I zato mi prihvaćajući svoj križ života zakoračujemo na put spasenja“, zaključio je don Zdenko.

Po nagovoru, don Zdenko Dundović predslavio je misu u zajedništvu s braćom franjevcima iz župe i don Zvonimirom Mikulićem, duhovnikom Sjemeništa „Zmajević“ i župnikom Crnog, te se u homiliji osvrnuo na molitvu Gospodnju i njezinu sadržajnu ljepotu. Pozivajući se na redak – Za života je čudesa činio, a u smrti svojoj djela divotna – iz prvog čitanja Knjige Sirahove, propovjednik je istaknuo kako se te riječi ostvaruju u Isusu Kristu koji je prošao zemljom čineći dobro, ali koji je u svojoj smrti učinio najdivotnije djelo – dar našeg spasenja.

Na koncu slavlja župnik fra Bojan Rizvan zahvalio je vjernicima na  sudjelovanju, kao i predvoditelju don Zdenku Dundoviću što je vjerno lomeći Božju riječ tijekom tri dana obasjavao tmine naših srdaca. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje te je blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom završena trodnevna priprava za župnu svetkovinu.