Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan trodnevnice u čast bl. Marije Propetoga u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

U dubrovačkoj katedrali 8. srpnja proslavljen je posljednji dan trodnevnice u čast bl. Marije Propetoga pred njezin blagdan.

Trećega dana trodnevnice u čast bl. Marije Propetoga euharistiju je predslavio don David Marjanović, kancelar dubrovačke biskupije.

„Osim na djelotvornu ljubav pomaganja, blaženičin život nas danas potiče i na svetost. Ovom pripravom na proslavu njezina blagdana otkrili smo dva važna trenutka u njezinu životu po kojima je postigla svetost. Imala je otvoreno i jednostavno srce koje je prepoznavalo i prihvaćalo Božje poticaje. Sve to što je primila od Gospodina konkretizirala je u svom radu s malenima. Upravo ta ljubav koju je drugima davala, nju je posvećivala“, kazao je don David u propovijedi.

„Promatrajući taj put bl. Marije Propetoga u jednostavnosti srca, dolazimo do spoznaje što bismo mi trebali činiti za svoju svetost: Otvoriti svoje srce Gospodinu! Tom otvorenošću postajemo nesebični i dobrodušni prema drugima. Čini se jednostavno, ali iskustvo života nas uči da to nije nimalo jednostavno. Potreban je velik životni zaokret da bismo išli putem svetosti. Svijest o našim slabostima i manama, o grijesima i propustima, o tome da se ne ostvaruje sve kako smo zamislili – sve nas to može ponukati da već u početku odustanemo od puta svetosti, uvjereni da je to samo za iznimne ljude“, ustvrdio je.

„Ali pogledajte samo različitosti među apostolima. Isus je izabrao različite karaktere, bira i jake i slabe, sposobne i manje sposobne, one s velikom vjerom i one s manje vjere. Isus izabire obične ljude i povjerava im zadaću djelatne ljubavi prema malenima. Izabire obične ljude koji su zaokrenuli svoj život prema svetosti i ostali na tom putu unatoč svim teškoćama, svojim slabostima i grijesima. I mi ih danas zovemo svetima“, rekao je propovjednik.

„To vidimo i u životu bl. Marije Propetoga, koja je kao osoba imala i unutarnje i vanjske protivštine, ali je uvijek ustrajala na putu djelatne ljubavi i rasta prema Bogu u svetosti. Poruka svima nama je taj poziv na svetost, poziv da zaokrenemo svoje živote prema Bogu i ustrajemo na putu svetosti“, istaknuo je don David.

Uz predslavitelja misu su suslavili katedralni župnik Župe Gospe Velike don Marin Lučić i katedralni ispovijednik don Ivan Penava, a posluživao je don Tomislav Sikavica, trajni đakon.