Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 21. listopada održan je treći molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je počeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko videoveze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=Q9YCwQ8XI64&t=1323s

Za temu susreta odabrani su odlomci iz Markovog i Matejevog evanđelja (Mk 16,14-16 i Mt 28,16-20) koji govore o Isusovoj direktnoj misijskoj zapovijedi: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“. Tekstovi su odabrani i u povodu proslave Svjetskog dana misija koji se slavi u iduću nedjelju. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković istaknuo je da misijsko poslanje pripada samoj biti i naravi Crkve, koja i sama proizlazi iz poslanja Sina i poslanja Duha Svetoga po odluci Boga Oca (usp. AG 2). Misija Crkve, dakle, nije nešto izvana i usput pridodano Crkvi, već stoji u samoj njezinoj naravi zadaća svjedočiti i naviještati evanđelje. U tom smislu, misija i evangelizacija stoje u neodvojivom odnosu i tiču se svakog kršćanina, a sastoje se u svjedočenju, naviještanju i prenošenju evanđelja, tj. Krista i spasenja svakom čovjeku i svakoj ljudskoj zajednici, istaknuo je dr. Vuković.

U ovo naše vrijeme papa Franjo potiče na misijsku preobrazbu čitave Crkve. To znači da se misijsko poslanje ne tiče tek misionara u dalekim krajevima, već svakog kršćanina koji je pozvan biti čvrsto ukorijenjen u vjeri i u Kristu, ali onda i izići prema onima koji su potrebni Krista i spasenja. Svatko od nas je pozvan, već na temelju krštenja i krsnog dostojanstva, izići te svjedočiti i naviještati evanđelje tamo gdje živi i radi: u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, u svojoj ulici, selu i gradu, u svojoj župi. Isusove riječi iz Djela apostolskih: „Primit ćete Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci“, odnose se i na sve nas, Kristove učenike danas, ovdje i sada, u ovom našem svijetu i vremenu, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 4. studenoga u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Ključne riječi:
dr. Davor Vuković Lectio divina