Budi dio naše mreže
Izbornik

Tribina "Treba li trpjeti u braku?"

Zürich (IKA)

Tribina s naslovom „Treba li trpjeti u braku?“  organizirana je za članove Franjevačke mladeži (Frama) i mlade Hrvatske katoličke misije Zürich u dvorani crkve Sv. Felixa i Regule 15. studenoga.

Predavač na tribini bio je fra Iko Skoko novi misionar u Misiji. Tribina je počela molitvom i pozdravom voditelja tribina fra Gorana Azinovića.

Fra Iko je na početku rekao kako se povećava broj rastava brakova i naveo neke konkretne primjere zbog čega su se rastali. Jedan od razloga zašto se povećava broj rastava jest taj što mnogi skapaju ženidbu bez ozbiljne pripreme za brak. Nisu sebi posvjestili kako je „brak zajednica svega života po svojoj naravi usmjerena k dobru supruga te rađanju i odgajanju djece.“

U nepripremljenim brakovima rastaju se i zbog sitnica koje bi se mogle riješiti jednim kvalitetnim razgovorom. Nekada je tradicija utjecala na očuvanje brakova. Danas nestaje tradicije, ali mora se pronaći novi način kako zdravo živjeti i očuvati brak. Fra Iko je istaknuo da je bitna dobra priprema onih koji sklapaju brak. Ima slučajeva da mladenci više potroše snage i vremena oko dvorane za slavlje, vjenčanice, cvijeća, fotografiranja i pripremanje stana, nego oko ozbiljne priprema za ženidbu i slavlja sakramenta ženidbe.

Fra Iko je savjetovao da bi se mladić i djevojka trebali zabavljati barem dvije godine s ciljem da se dobro upoznaju prije odluke za vjenčanje. Podijelio je nazočnima tekst riječi ženidbene privole te objasnio koliko su snažne te riječi kojima se „čini ženidba“. Citirao je KKC: „Privola je čin volje kojim se supružnici uzajamno darivaju i primaju“. Potaknuo ih je da uz roditeljske savjete i poduku, te uz razumijevanje kulture u kojoj žive još uzmu i čitaju Bibliju i Katekizam Katoličke Crkve kako bi mogli postati mudriji te bolje razumjeti sebe, prostor i vrijeme u kojem žive. Crkva je svjesna kako ima brakova u kojima je sure život praktički nemoguć. U takvim slučajevima Crkva dopušta tjelesnu rastavu i prekid zajedničkoga stanovanja. Supružnici i u takvim okolnostima ostaju biti muž i žena pred Bogom. Zaključio je tribinu preporukom da svaki dan kad budu u braku zajedno izmole barem Očenaš za svoj brak.

Ključne riječi:
brak tribina