Budi dio naše mreže
Izbornik

Trideseta obljetnica blagoslova obnovljene kapele Sv. Katarine

Josipdol (IKA)

Na brdu Viničici u župi Josipdol svečano je u nedjelju, 31. svibnja proslavljena 30. obljetnica obnove i blagoslova kapele Sv. Katarine, sakralnog objekta izgrađenog još u predturskim vremenima. Kapela je obnovljena 1689. godine, a nakon devastiranja u drugom svjetskom ratu obnovljena je i blagoslovljena na Duhove, 3. lipnja 1990. godine.

Bio je to veliki događaj za vjernički puk josipdolskog kraja pa i šire, koji je puno značio u vremenu ostvarenja višestoljetnog sna nastanka hrvatske države i njene nacionalne emancipacije koja se prije 30 godina pokazala u punini svog ostvarenja.

Misu pred kapelicom Sv. Katarine na 425 metara nadmorske visine odakle puca pogled na čitav ogulinski i josipdolski kraj kao i legendarni Modruš predvodio je župnik Josipdola i ogulinski dekan dr. Željko Blagus u koncelebraciji župnika Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića. Pjevao je župni zbor uz orguljsku pratnju Marice Rendulić, a misi su nazočili brojni vjernici iz šireg josipdolskog kraja kao i Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, i sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija.

„Sretan vam rođendan, jer silazak Duha Svetoga na zemlju oživljuje Crkvu u svoj punini“, rekao je u uvodu dr. Blagus koji je u propovijedi teološki jasno stavio paralelu između izvornog grijeha koji je doveo čovjeka do oholosti te Duhova kojima Isus donosi na zemlju plodove Duha Svetoga da se uništi izvorni grijeh. Duh Sveti unosi jedinstvo među Božje učenike, no lažni proroci danas unose razdor i podjele među ljudima. Aktualna pandemija stvorila je prekid komunikacije, što je napad na našu društvenu dimenziju, a obitelj se našla u središtu mrzitelja vjere. Ljudi su bili dva mjeseca bez sakramenata i došlo je do odvajanja čovjeka od prirode i Boga. Potrebno je zajedno slaviti sakramente i da nas Sveti Duh okuplja jer nije dobro da čovjek bude sam. Trebamo sačuvati svoje socijalno i društveno djelovanje s Bogom i prirodom, jer pojedinac ne može ništa. Jer u početku je Bog Adamu dao Evu. Molimo Duha Svetoga da nam da utjehu, obranu i povjerenje u Božju nadu, dobrohotnost prema obitelji, župi, biskupiji. Uz Duha Svetoga ne treba se bojati đavla, zaključio je propovjednik dr. Blagus.

Na koncu slavlja župnik dr. Blagus podijelio je župna priznanja načelniku općine Josipdol Zlatku Mihaljeviću jer je općina svih prethodnih godina pomagala aktivnosti župe, a posebno kod izdanja monografije župe, te angažiranoj župnoj suradnici i sakristanki Vesni Rendulić. Slijedio je završni dio slavlja u kome je angažirani župljanin Filip Franjković pročitao prigodni tekst o povijesti kultne kapalice na vrhu Viničice, kao i događajima prije 30 godina u kojima je sudjelovao tadašnji župnik Zlatko Sušić i župnik Ogulina mons. Juraj Petrović koji je kapelicu blagoslovio.

Susret je zaključen u prostorijama Lovačkog društva Vepar gdje je održana video-projekcija spomenutih događaja.