Budi dio naše mreže
Izbornik

Tridesetak istarskih svećenika članova Neokatekumenskog puta sudjelovalo na konvivenciji u Svetoj Zemlji

Jeruzalem (IKA)

Od 1. do 6. travnja u internacionalnom centru “Domus Galilaeae” pokraj Galilejskog jezera, u Izraelu, održana je konvivencija za više od 500 prezbitera koji su prošli formaciju u sjemeništu “Redemptoris Mater” iz Europe.

Iz sjemeništa u Puli i Sarajevu na susretu je sudjelovalo njih šezdesetak. Od tog broja bilo je četrdesetak svećenika inkardiniranih u Porečku i Pulsku biskupiju, od čega je tridesetak djelatnih u istarskim župama ili pulskom Sjemeništu „Redemptoris Mater“.

Na susretu su sudjelovali i profesori teologije i filozofije, koji predaju na fakultetima pojedinih sjemeništa “Redemptoris Mater”.

Tema konvivencije, koju su vodili inicijator Neokatekumenskog puta Kiko Argüello, o. Mario Pezzi i Maria Ascension Romero bila je: “Poslanje Neokatekumenskog puta u kontekstu promjene epohe” o kojoj je govorio  papa Franjo u svom Govoru članovima Rimske kurije 21. prosinca 2021. godine.

Taj susret bila je prilika za trenutke zajedništva, molitve i razmišljanja o suvremenim izazovima poslanja neokatekumenskih zajednica u kontekstu gubitka vjere suvremene Europe i potpune sekularizacije koja je na djelu u Crkvi u Europi. Susret se sastojao i od posjeta Kafarnaumu, Nazaretu i mjestu Petrovog prvenstva na obali Galilejskog jezera, kao i posjet Svetom grobu u Jeruzalemu.

Vrhunac susreta bila je euharistija, koju je u Jeruzalemu predvodio latinski jeruzalemski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa. Tom prilikom kardinal Pizzaballa je posvetio novi duhovni centar pod nazivom “Domus Bethaniae”, čime je započeo novi projekt pod nazivom “Uranjanje u povijest i geografiju Svete Zemlje kroz molitvu i proučavanje Svetog Pisma”.

Uz pastoralne centre “Domus Galileae”, “Domus Mamre” i “Domus Jeruzalem” to je četvrti duhovni centar u Izraelu.

Poslanje te kuće je ponuditi svećenicima i laicima iz neokatekumenskih zajednica mjesto u kojem će devet mjeseci proučavati Sveto pismo i povijest spasenja kroz posjete i proučavanje svetih mjesta Isusova djelovanja.

Radi se o ostvarenju velike želje službenice Božje Carmen Hernandez, suinicijatorice Neokatekumenskog puta, čija je želja bila osnovati kuću u Jeruzalemu, koja bi služila na pomoć prezbiterima i katehistima itinerantima iz cijelog svijeta. Upravo je zato službenica Božja Carmen Hernandez proglašena zaštitnicom tog novog Duhovnog centra “Domus Bethaniae”.