Budi dio naše mreže
Izbornik

Trilj proslavio blagdan zaštitnika sv. Mihovila

Trilj (IKA)

U Trilju je u nedjelju 29. rujna procesijom i misom, koju je predvodio dr. don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu, zaključena proslava svetog Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja.

Koncelebrirali su don Stipe Ljubas, župnik župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata, fra Ante Čovo, gvardijan svetišta Gospe Sinjske, fra Joško Kodžoman, don Anđelko Dukić, svećenik u miru, mons. Jakov Delić i dr. don Ante Mateljan, profesor na KBF-u Split, voditelj vjerskog slavlja i programa.

Govoreći o sv. Mihovilu, kao simbolu poštenja i vjere, dr. Bodrožić u propovijedi je istaknuo kako je samo značenje imena sv. Mihovila ‘Nitko kao Bog’ i po tome se treba živjeti. Poručio je da vjeru u Boga treba živjeti ispravno i skrušeno. Rekao je kako je ovaj triljski i cetinski kraj oduvijek krasilo viteštvo, a vitez među svetima je sv. Mihovil. U svečanoj procesiji, u kojoj je križonoša bio Ante Galić, otac osmero djece koja su bila u njegovoj pratnji tijekom svečane procesije, kao i na misi, nazočili su i prijatelji triljskih vatrogasaca iz njemačkog Ashaua i Bratovštine Blažene Djevice Marije iz Kaštel Novoga, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici, predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici hrvatske vojske i policije i brojni drugi.

U procesiji ulicama Trilja kip svetog Mihovila nosili su policajci, vatrogasci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinsko obrambenog rata, triljski gradski vijećnici, članovi kulturnih udruga, učenici te ostali vjernici. U svečanoj povorci u svojim živopisnim odorama sudjelovali su alkari i alkarski momci.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalu svima koji su pomogli u organizaciji „Mihovilskih dana“ uputio je triljski župnik Ljubas. Posebnu zahvalu uputio je predvoditelju misnog slavlja, a na poseban način zahvalio je na dolasku i sudjelovanju u triljskom slavlju predsjednici Grabar-Kitarović kojoj je darovao prigodnu sliku s likom sv. Mihovila i suzaštitnice Gospe Karmelske, rad predsjednice Likovne Udruge Tilurium Ane Žuro. Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić uime Triljanki i Triljana zahvalio je svima koji su posljednjih dana pohodili Trilj te sudjelovali u svečanosti. Tom prigodom uz pozdrave predsjednici i svim gostima prigodne darove s likom sv. Mihovila darivao je predvoditelju misnog slavlja dr. Bodrožiću.