Budi dio naše mreže
Izbornik

Trilj svečano proslavio nebeskog zaštitnika sv. Mihovila

Trilj (IKA)

Svečanom procesijom i misnim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u Trilju je 29. rujna održana završna proslava blagdana svetoga Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada, objavljeno je na portalu Ferata.hr.

Svečana procesija krenula je iz župne crkve ulicama Trilja, a tijekom nje kip sv. Mihovila nosila su brojna izaslanstva, između ostalih policije i vatrogasaca sve u pratnji alkara i alkarskih momaka, ispred njih bile su Triljske mažoretkinje.

Euharistijsko slavlje upriličeno je ispred crkve Svetoga Mihovila. U koncelebraciji su bili triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman te drugi svećenici Cetinskog dekanata i drugih mjesta.

Mons. Uzinić je zahvalio na iskazanoj časti da predvodi misno slavlje upravo u Trilju, gdje je prije tri desetljeća proveo godinu dana kao đakon. U propovijedi govorio je o dobru i zlu, o Bogu i Sotoni. Vidimo sv. Mihovila i ispod njegovih nogu đavla i mislimo kako je on izgubio svoju moć na ovom našem savršenom svijetu, istaknuo je mons. Uzinić dodavši da sve teškoće ljudske povijesti, osobito one u 20. stoljeću nisu nas naučile da budemo bolji. U tom kontekstu spomenuo je rat u 21. stoljeću. „Trebamo biti bolji, pozitivno djelovati na sve ono što ne valja, a za to nam je potrebna uz ostalo pomoć sv. Mihovila i njegovih anđela.“

U nastavku propovijedi govorio je o djelovanju pape Ivana Pavla II., koji je često govorio o kulturi života: „Ovih dana često se postavlja pitanje koliko je manje katolika, a puno važnije pitanje treba biti kako kao narod izumiremo i postajemo starački narod, odnosno neproduktivni narod.“ „Danas se javljaju neki glasovi koji to pitanje žele postaviti u Ustav, a da se u međuvremenu u ovom trenutku ne razmišlja o puno krucijalnijem pitanju, a to je kako ćemo uopće preživjeti. (…) Ne može se biti dobar kršćanin, ako nisi dobar čovjek“, zaključio je mons. Uzinić.

Na kraju misnog slavlja riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i već 20 godina triljski župnik. Tom prigodom triljski gradonačelnik Ivan Bugarin uručio je mons. Mati Uziniću prigodni dar, umjetničku sliku na kojoj se nalazi crkva Sv. Mihovila.

Uz mnoštvo vjernika svečanom misnom slavlju nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin sa suradnicima, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Trilja Žana Majić i gradski vijećnici, državni tajnik Ministarstva branitelja Josip Akmadža, splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj te ostale osobe iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života. Na misnom slavlju sudjelovali su prijatelji Trilja Bratovština B.D. Marije iz Kaštel Novoga, novi prijatelji Trilja predstavnici Općine Vrbanja, a tijekom mise pjevao je Župni zbor.

Blagdan sv. Mihovila bio je posebno u znaku pripadnika policije koji slave svoj dan. A pripadnici Postaje graničke policije u Trilju iznijeli su kip svog zaštitnika iz crkve do vanjskog oltara.