Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevna priprava za Jurjevo u Mađarevu

Mađarevo (IKA)

U Župi sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu vjernici su se za prigodu proslave svetkovine sv. Jurja, 23. travnja, pripremali trodnevnicom koju je predvodio vlč. Ivica Puškadija st., župnik u Starigradu kraj Koprivnice, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Tijekom ova tri dana pripremali smo se za svetkovinu našeg zaštitnika sv. Jurja, koji je naš zaštitnik već 200 godina. Vlč. Puškadija poticao nas je da se borimo protiv Zmaja, protiv zla i da znamo prepoznati zamke Zloga. Nakon svake mise imali smo kulturno-umjetničke programe različitog sadržaja“, rekao je u izjavi za Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije vlč. Vjekoslav Vidaček. 

Što se tiče spomenutog kulturno-umjetničkog programa u subotu, 20. travnja, na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održao je koncert tradicijskih pjesama i napjeva. U nedjelju, 21. travnja, u crkvi je održan koncert klasične glazbe. Dramska družina „Ozana“ iz Visokog je u ponedjeljak, 22. travnja, izvela dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana.

Ozana djeluje pod okriljem KUD-a Braće Radić u Visokom. Naša prepoznatljivost je u tome što njegujemo kajkavštinu, na sceni uprizorujemo različite narodne običaje, a glavna prepoznatljivost je da na scenu postavljamo biografije svetaca“, rekao je Martan u izjavi za Ured. Dodao je kako u dramskoj skupini imaju 10-ak članova, od osnovnoškolskog uzrasta pa do studenta. Istaknuo je da su redovito sudjelovali na festivalima kršćanskog kazališta te na Danima svetaca i blaženika u Križevcima. Rekao je da ih sve više pozivaju i župe prigodom proslave svetaca zaštitnika, patrona, kako bi napravili kraće dramske etide.

Na Jurjevo u utorak, 23. travnja, kada se ujedno obilježava i 200. obljetnica izgradnje sadašnje crkve, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u područnoj školi Mađarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, koji ističe da je cilj izložbe učenicima nižih razreda približiti životopis sv. Jurja kao i njegovo štovanju u puku u Mađarevu i okolici.

Svako kućanstvo u Mađarevu imalo je sliku sv. Jurja koja je bila istaknuta na posebnom mjestu u kući, a na blagdan sv. Jurja uz nju se postavljalo cvijeće i svijeće, kao i bogato ručno vezani ručnici. Narod ovog kraja smatrao je sv. Jurja zaštitnikom blaga i stoke. Na taj blagdan smatralo se da je došlo proljeće, a pastiri bi na paši ukrasili vijencima rogove stoke i tako nakićenu stoku svečano doveli kući. Pucali su i bičevima i trubili su u trubice koje su izradili od kore mladoga kestena“, poručio je Martan. Nakon večernje mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.