Budi dio naše mreže
Izbornik

Trojica novih svećenika Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola, u petak 25. siječnja, kada Subotička biskupija slavi svog zaštitnika, u katedrali Sv. Terezije Avilske po rukama subotičkog biskupa Ivana Penzeša zaređena su trojica nova svećenika - Daniel Katačić, Dražen Skenderović i Nebojša Stipić.

Biskup Penzeš u homiliji govorio je službi prezbitera. Naš je veliki svećenik Isus Krist odabrao neke učenike da u njegovo ime javno vrše u Crkvi svećeničku službu za ljude. I sam poslan od Oca, poslao je u svijet apostole da po njima i njihovim nasljednicima – biskupima – trajno vrši svoju zadaću učitelja, svećenika i pastira. A prezbiteri se postavljaju za suradnike biskupskoga reda, s njima sjedinjeni u svećeničkoj službi pozvani su da služe Božjem narodu. Ova braća, nakon zrela promišljanja, imaju primiti svećeništvo u redu prezbitera, da služe Kristu učitelju, svećeniku i pastiru, čijom se službom njegovo tijelo, to jest Crkva, izgrađuje i prerasta u Božji narod, sveti hram. A vi, predragi sinovi, koji ćete biti zaređeni za prezbitere, službom svetog naučavanja bit ćete dionici poslanja Krista učitelja, poručio je biskup ređenicima. Dijelite svima Božju riječ koju ste samo s radošću primili. Razmatrajte Božji zakon, nastojte vjerovati što čitaste, druge učite što uzvjerovaste i sami vršiti što naučavaste pozvao je biskup Penzeš ređenike.

Predragi sinovi, vršite službu Krista glave i pastira prema svome stupnju i, sjedinjeni s biskupom i njemu podloženi, nastojte vjernike ujedinjavati u jednu obitelj da ih po Kristu u Duhu Svetom možete privoditi k Bogu Ocu. Uvijek imajte pred očima primjer Dobrog Pastira koji nije došao da bude služen, nego da služi i koji je došao tražiti i spasiti što je bilo izgubljeno, poručio im je biskup na kraju homilije.

Nakon obreda ređenja novi su svećenici blagoslovili okupljene vjernike mladomisničkim blagoslovom.