Budi dio naše mreže
Izbornik

„Tvoje svjetlo daje mi nadu“

Dubrovnik (IKA)

Zasvijetlila je prva svijeća na adventskom vijencu u Dubrovniku u subotu 1. prosinca čime je simbolično označen početak adventskog vremena u Gradu. Službu riječi predvodio je novi đakon Dubrovačke biskupije na službi u župi sv. Mihajla u Lapadu don Robert Karačić koji je i blagoslovio vijenac, a svijeću je zapalio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

U nagovoru u sklopu Službe riječi đakon Karačić kazao je kako započinjemo liturgijski hod prema Božiću te primijetio kako se danas događa da se slavi advent a da se ne shvaća njegova prava bit. Sve se komercijalizira pa se događa i Božić bez Isusa, bez onoga čiji se rođendan iščekuje. Zbog toga je naglasio da advent „kao naš hod prema Božiću treba imati cilj da susretnemo Krista jer nas On u tome hodu već  čeka, želi nas ponovno susresti i biti dio, ne samo našega adventa, već cijeloga života i vrijeme adventa nas na to podsjeća“. Da bi se to dogodilo potrebno je samo otvoriti svoja srca i pustiti Isusa unutra jer „on kuca i želi ući, ali ne bez našeg pristanka“, a ako ga pustimo „osjetiti ćemo istinsku radost“.

Đakon Karačić spomenuo je na kraju kako se u ovom razdoblju događaju mnoge humanitarne akcije kroz koje se ljudima pomaže i to je dobro. Potaknuo je okupljene da naprave i korak više odnosno da se sjete onih u njihovoj blizini koji su sami i osamljeni te da ih posjete, da im daruju svoje vrijeme kako bi osjetili da nisu zaboravljeni, da netko misli na njih.

Adventske pjesme pjevao je župni zbor pod vodstvom s. Veselke Grebenar, župljani su čitali čitanja i molitvu vjernika. Nakon molitvenog dijela okupljeni su se nastavili družiti uz prikle i čaj koje su posluživali mladi volonteri, a okupljeni su dobili i listić s promišljanjima o poruci prve nedjelje došašća i informacijama o misama zornicama u Dubrovniku te vremenu za ispovijed u gradskim župama.

Adventski vijenac smješten je na prostoru između Kneževa dvora i dubrovačke katedrale. Svake subote navečer na adventskom vijencu palit će se nova svijeća uz prigodnu molitvu, a slavlje Službe riječi predvodit će i animirati ostale gradske župe. Program paljenja četiriju adventskih svijeća 0 organiziraju Grad Dubrovnik i Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.

Ključne riječi:
adventska svijeća Dubrovnik