Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bariju se održava susret „Sredozemlje – granica mira“

Bari (IKA)

U talijanskom gradu Bariju u srijedu 19. veljače u popodnevnim satima započinje susret pod geslom „Sredozemlje – granica mira“ u organizaciji Talijanske biskupske konferencije. Posljednjega dana skupa u nedjelju 23. veljače sudionicima će se pridružiti i papa Franjo koji će u prijepodnevnim satima predsjedati središnjim misnim slavljem skupa.

Zajedno sa 60 biskupa iz dvadeset zemalja na svojevrsnoj „sinodi“ mediteranskih biskupa u Bariju sudjeluje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a iz Hrvatske se očekuje dolazak predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i šibenskog biskupa Tomislava Rogića.

U srijedu 19. veljače ujutro pristigli biskupi su slavili misu u katedrali i molili pred Gospinom slikom iz najranijih kršćanskih vremena, dar Carigrada gradu Bariju, koju tamošnji puk veoma časti. Susret započinje u 16 sati, a sudionike će na početku pozdraviti predsjednik Talijanske BK kardinal Gualtiero Bassetti.

U izjavi za Hrvatski katolički radio kardinal Puljić je rekao što očekuje od Susreta u Bariju. „To je jedna posebna ideja da zemlje Mediterana pokušaju dati jednu stvarnu poruku o izgradnji mira u našoj različitosti… Važno je stvarati jednu klimu u kojoj će se uvažavati sve naše različitosti“, rekao je kardinal.

Vrhbosanski nadbiskup će biti i jedan od govornika na početku nedjeljnoga susreta sa Svetim Ocem, uz apostolskog upravitelja Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata nadbiskupa Pierbattistu Pizzaballu.