Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bartolovcima proslavljen blagdan sv. Ivana Pavla II.

Bartolovci (IKA)

Blagdan sv. Ivana Pavla II. nebeskog zaštitnika svoje filijalne crkve proslavili su u četvrtak 22. listopada vjernici Bartolovaca, Župe sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda. Uz domaćeg župnika Peru Stanića središnje euharistijsko slavlje predvodio je prijašnji župnik te župe vlč. Miro Tomas, duhovnik Pokreta Božjeg Milosrđa na Ovčari.

Govoreći o životu i djelu pape Ivana Pavla II. vlč. Tomas u prigodnoj je homiliji naglasio kako je on od malih nogu pa kroz cijeli život kao svećenik i papa mnogo pretrpio, no nikada nije posustao, nego je uvijek išao naprijed, a Bog je sve to blagoslovio.

„Kao što je Bog blagoslovio život i djelo ovog velikog čovjeka – pape naših dana tako On blagoslivlja i naš trud, žrtvu i napor. Papin život i djelo nam danas poručuju da se isplati činiti dobro, ne očekujući zahvalu drugih. Bog vidi naš trud i rad i On će ga blagosloviti. Za vrijeme Papina života bilo je toliko čudesnih ozdravljenja, koje on nije htio isticati, nego su to kasnije njegovi suradnici zapisali. I poslije njegove smrti dogodila su se mnoga uslišanja, jer Bog je tako velik da čini još više kada netko odozgo zagovara“, poručio je uz ostalo vlč. Tomas. Dodao je kako je tomu dokaz i prelijepa bartolovačaka crkva, jedina u Đakovačko-osječkog nadbiskupiji posvećena ovome svetom papi, koju su župljani sa svojim župnikom, uz Papin zagovor i svojim trudom, u vrlo kratkom roku sagradili.

Podsjetivši kako je Papa izjavio da mu je najsretniji dan u životu bio Mladi Uskrs 2000., kada je proglasio svetkovinu Božjeg milosrđa i s. Faustinu Kowalsku proglasio svetom, naglasio je da ne čudi što se ta pobožnost danas u svijetu najviše širi.

Župnik Stanić zahvalio je svojim župljanima na svakoj pomoći te su svoju crkvu, u čije je temelje 18. svibnja 2016. položen kamen temeljac sada izvana i iznutra potpuno uredili.

Vlč. Tomas za tu je prigodu svakome vjerniku darovao sliku bartolovačke crkve i sv. Ivana Pavla II.