Budi dio naše mreže
Izbornik

U borbi protiv trgovine ljudima neophodno je jačanje partnerstva i suradnje među državama

Beč (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nadbiskup Janusz Urbańczyk na sjednici Stalnog vijeća OESS-a, koja se od 30. srpnja do 31. kolovoza održavala u Beču, kao jedno od najdjelotvornijih oružja u borbi protiv trgovine ljudima istaknuo je jačanje partnerstva i suradnje među državama, prenosi Vatican News.

Na radnoj sjednici u povodu Svjetskoga dana borbe protiv trgovine ljudima nadbiskup Urbańczyk istaknuo je da su žrtve trgovine ljudima danas među najodbačenijim ljudima u svim dijelovima svijeta. Trgovina ljudima strašna je i izopačena pošast, otvorena rana na tijelu današnjega društva, istaknuo je nadbiskup, ponavljajući riječi koje papa Franjo često ističe – trgovina ljudima pretvara čovjeka u robu koja se na različite i nezamislive načine prodaje, preprodaje i iskorištava. U svijetu danas ima više od 40 milijuna žrtava trgovine ljudima ili iskorištavanja, među kojima je deset milijuna njih mlađe od 18 godina, dok je jedna od 20 žrtava seksualnog zlostavljanja u svijetu mlađa od osam godina.

Pandemija koronavirusa promijenila je uobičajene modele trgovine ljudima i eksploatacije intenzivirajući online komunikaciju i manipulaciju, kao i sustavnu i duboko ukorijenjenu ekonomsku i socijalnu neravnopravnost koja je među temeljnim uzrocima trgovine ljudima, upozorio je nadbiskup Urbańczyk. Podsjetivši da se borba protiv trgovine ljudima vodi pomoću prevencije, zaštite i privođenja počinitelja pravdi, nadbiskup je kao čimbenik dodao i partnerstvo, koje treba intenzivirati jer nedovoljna suradnja različitih državnih aktera umanjuje djelotvornost politika i programa i kada su oni motivirani dobrim namjerama.

Stoga je izrazio nadu da će države međusobno izmjenjivati relevantne informacije o trgovini ljudima i zajedno iznaći djelotvorne odgovore na taj izazov. Nužna je veća suradnja među državama i podrška zemalja duž trgovinskih ruta. Da bismo bili djelotvorni neophodna je suradnja i kordinacija i civilnog društva, religijskih organizacija, gospodarskog sektora i medija, poručio je  nadbiskup Urbańczyk.