Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bosanskoj Dubici proslavljeno Križevo

Bosanska Dubica (IKA)

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa svečano je proslavljen u utorak 14. rujna u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Bosanskoj Dubici. Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, izvijestio je Biskupski ordinarijat Banjolučke biskupije.

Suslavili su župnici preč. Adolf Višaticki iz Sasine, vlč. Marijan Stojanović iz Budžaka i vlč. Predrag Ivandić iz Bosanske Gradiške uz domaćeg župnika preč. mr. Marka Vidovića. Uz domaće župljane na misi su bile i redovnice iz Sasine te župljani iz prekogranične župe Hrvatske Dubice. Na početku slavlja upravitelj župe preč. Vidović izrazio je dobrodošlicu, a biskup Komarica je pozvao na zajedničko zahvaljivanje Trojedinom Bogu i na molitvu za Božji blagoslov za sve žive i preminule župljane i dobročinitelje te sve druge stanovnike Dubice i dubičkog kraja.

U prigodnoj propovijed biskup je protumačio sadržaj blagdana Uzvišenja Svetog Križa i svetkovine posvete crkve. Ohrabrio je sve da i ubuduće ostani vjerni potomci svojih predaka, koji su u tom kraju tijekom dugih stoljeća postojanja i dramatične povijesti župe ostali vjerni Kristu i njegovoj Crkvi. Potaknuo je sve na očuvanje zajedništva u raznolikosti te na brigu oko žive i zidane crkve. Posebno je zahvalio dobročiniteljima župe i biskupije.

Nakon misnog slavlja održano je zajedničko blagovanje u novoizgrađenoj župnoj dvorani, koja je plod poginule dobročiniteljice iz Nizozemske Ane Marie Aerts-Volkers. Župnik Vidović je u prigodnom govoru spomenuo akciju nabavljanja crkvenog zvona za župnu crkvu, posvećenu 2015., jer su zvona s prijašnje župne crkve, porušene 1992., otuđena. Okupljeni vjernici su se složili da prikupe potrebna novčana sredstva te nabave zvono do Božića ove godine. Biskup Komarica je pohvalio njihovu spremnost i solidarnost te ih potakao na daljnju međusobnu suradnju i svjedočenje katoličke nazočnosti u njihovom životnom okruženju.

Na misnom slavlju je bio i načelnik Kozarske Dubice, nekoliko pravoslavnih vjernika te dobročinitelji župe i biskupije iz Nizozemske i Njemačke, izvijestio je Biskupski ordinarijat Banjolučke biskupije.