Budi dio naše mreže
Izbornik

U braku je važno 'napasti' problem, a ne osobu

Dubrovnik (IKA)

Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji nastavljen je 13. veljače susretom za obitelji dekanata Dubrovnik 1 u župi sv. Mihajla u Lapadu.

Posebno svečani i radosni bili su trenuci kada su bračni parovi za vrijeme mise obnovili bračne zavjete potvrđujući tako međusobnu ljubav koju su prije različitog broja godina okrunili sakramentom ženidbe.

O tome kako su po sakramentu ženidbe dopustili Kristu da uđe u njihov brak te da im je on u braku uvijek potpora, govorio je, uz ostalo, u propovijedi na misi dubrovački biskup Mate Uzinić koji je predvodio i obnovu bračnih zavjeta te molio za sve bračne parove, posebice za one koji prolaze kroz krize.

Moglo bi se na ovom susretu govoriti o brojnim vanjskim izazovima s kojima se obitelji susreću, moglo bi se govoriti i o unutarnjim izazovima jer je ono što se uvuče u obitelj i iznutra je oslabljuje daleko teže, moglo bi se govoriti o poteškoćama i krizama, o tome da se svaki treći brak raspada, a da od onih koji opstaju, kako istraživanja pokazuju, pola je disfunkcionalnih, moglo bi se govoriti kako to ne ohrabruje mlade da ulaze u brak te da brak i obitelj ne vide kao svoj poziv, ali bih se radije u propovijedi usmjerio na pozitivno, kazao je mons. Uzinić. Pozvao je okupljene supružnike da na trenutak stave sa strane negativne stvari u braku i usmjere pažnju na pozitivne i vidjet će da su s brakom i obitelji puno više dobili nego izgubili.

Biskup je zatim bračni i obiteljski poziv stavio u kontekst poziva kojeg su svi dobili, a to je poziv na svetost te je vjernicima kroz ulomak iz apostolske pobudnice „Gaudete et exultate“ objasnio kako svetost nije nešto daleko nego se ona postiže prepoznavanjem potreba drugih te činjenjem malih, običnih svakodnevnih gesti s ljubavlju. Put prema svetosti nije oponašanje puta neke druge osobe, premda to može biti poticajno, nego otkrivanje svoga puta u molitvi uz pomoć Duha Svetoga i djelovanju u ljubavi. Kada se ljubimo kao što je Krist nas ljubio tu je već raj, zaključio je biskup.

U predavanju „Spasiti brak ili živu glavu“, koje je slijedilo nakon mise, mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinja Maja Jakšić govorila je o počecima veze dvoje supružnika koji su ispunjeni zaljubljenošću, tolerancijom, međusobnom zanesenošću, a koji se kasnije mijenjaju što vodi prema sazrijevanju veze. Naglasila je kako je u braku važno ‘napasti’ problem, a ne osobu te se fokusirati na ono što se u braku može mijenjati i kontrolirati, a prihvatiti ono što se ne može promijeniti.

Sudionike susreta pozdravili su i župnik don Robert Ćibarić koji je predvodio molitvu za obitelj koju su svi zajedno molili kao i dekan dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić koji je zahvalio i Biskupijskom vijeću za život i obitelj koje je inicijator susreta. Vjernici su aktivno sudjelovali na misi, čitajući čitanja i pjevajući pod vodstvom s. Veselke Grebenar. Susret je nastavljen neformalnim druženjem u dvorani ispod crkve, a čašćenje je pripremila župna zajednica sv. Mihajla.