Budi dio naše mreže
Izbornik

U Čapljini održan 34. redoviti sastanak vojnih kapelana

Čapljina (IKA/KTA)

U vojarni u Čapljini u četvrtak 6. lipnja održan je 34. redoviti sastanak svećenika, koji djeluju u dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i djelatnika Ministarstva obrane BiH.

Sastanak je započeo misom koju je, u koncelebraciji s vojnim kapelanima, u kapelici sv. Mihovila Arkanđela, predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Na početku mise don Ivan Turudić, vojni kapelan u Čapljini, pozdravio je biskupa Vukšića, svećenike, te okupljene vojnike i ostale vjernike, koji djeluju u vojarni, na čelu sa zapovjednikom brigadirom Zdravkom Rezom.

Polazeći od biblijskoga čitanja toga dana, u kojemu je opisano svjedočenje svetoga Pavla o Isusovu uskrsnuću, u situaciji kad se našao pred sudom u Jeruzalemu, jer su ga bili tužili protivnici istine o uskrsnuću, usporedio je položaj suvremenih svjedoka sa situacijom svetoga Pavla. Kao taj veliki apostol nekada davno, i oni također često nailaze na osporavanje istine o uskrsnuću i svoga svjedočenja o njoj i kršćanske vjere o životu vječnom te bivaju izloženi nepravednim sudovima, odbijanju i omalovažavanju. Zazvao je Duha Božjega, čiju svetkovinu Crkva slavi u sljedeću nedjelju, da sve Kristove vjernike, po zagovoru svetoga Pavla, održi u čistoj osobnoj vjeri i poniznom i hrabrom svjedočenju, kako bi svi ljudi, u skladu s Isusovom molitvom iz Evanđelja, koje je na Misi bilo naviješteno, uzvjerovali da je on spasitelj svijeta.

U radnom dijelu sastanka, vojni kapelani su raspravljali o pastoralnim planovima u narednom razdoblju i razmijenili informacije o sadašnjem stanju u svojim kapelanijama. Saslušali su također izvještaj o sudjelovanju na nedavnom međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu i konferenciji vojnih vjerskih službenika NATO-a, koja je održana u Oberammergau u Njemačkoj, te je dogovoreno da sljedeći redoviti sastanak bude sljedeće jeseni u Travniku.