Budi dio naše mreže
Izbornik

U Cisti Velikoj proslavljena svetkovina zaštitnika župe sv. Jakova

Cista Velika (IKA)

Župa sv. Jakova u Cisti Velikoj svečano je proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika u utorak 25. srpnja 2023. slavljem mise i krizme.

Misu je predslavio imotski gvardijan i župnik fra Zoran Kutleša koji je kao delegat apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimira Puljića četirima krizmanicama podijelio sakrament potvrde.

Posluživao je đakon don Robert Pudar, a asistirali su bogoslov Branimir Ivančić i ministranti.

Slavlje je počelo svečanom procesijom s kipom sv. Jakova i pjevanjem litanija. U propovijedi, fra Zoran se osvrnuo na lik sv. Jakova – zaštitnika hodočasnika. Podsjetio je vjernike da su svi hodočasnici na svijetu i da kao takvi moraju ostavljati tragove dobrote u svome životu.

Oluje, nevremena, kiše, bujice koje dolaze i koje naša generacija ne pamti, samo su znak da je sve u Božjim rukama i jedini smisao našega života jest kada ga predamo Bogu i dopustimo Bogu da nas vodi.

Predslavitelj je krizmanicama posebno uputio riječ da ostanu vjerne Bogu, Crkvi, svome narodu, svojim obiteljima i da budu i dalje ustrajne u vjerničkom životu i svjedočanstvu života.

Misu su suslavili domaći župnik don Augustin Radović, župnik u Cisti Provo don Ratomir Vukorepa, župnik u Aržanom don Marin Barišić, župnik u Bitelićima i Zasioku don Josip Bečić, župnik u Rožu don Petar Dukić, župnik na Spinutu don Lovre Šola, župnik u Studenacima fra Tomislav Brekalo i domaći ciski sin o. Marko Maglić.

Puk je zajedno sa zborom pjevao pučke i tradicionalne popijevke hrvatske crkvene baštine, zaključivši slavlje popijevkom „Do nebesa nek’ se ori“. Za orguljama je bio Ivan Šćepanović.

Fra Zoran je na kraju mise uputio pozdrave mons. Puljića i zahvalio župniku don Augustinu za lijepu i skladnu organizaciju svetoga slavlja, posebice pohvalivši njegovu brigu o liturgiji koja je vrhunac i izvor crkvenog i vjerničkog života.

Sutradan, 26. srpnja župa je proslavila blagdan suzaštitnice župe, sv. Ane, misom koju je predslavio župnik u Brelima don Ivan Kovačević. Navečer je na školskom igralištu održan koncert duhovne i domoljubne glazbe.