Budi dio naše mreže
Izbornik

U Đakovu održana korizmena duhovna obnova za bogoslove

Đakovo (IKA/TU)

Duhovna korizmena obnova za bogoslove koju je predvodio duhovnik Stjepan Matezović održana je 22. i 23. ožujka 2024. u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Duhovna obnova počela je zazivom Duha Svetoga u sjemenišnoj kapeli, nakon čega je uslijedio nagovor vlč. Matezovića s naglaskom na Veliki tjedan u čijem je središtu dar i žrtva. Pritom dar podrazumijeva nešto što nas raduje, a žrtva boli jer iziskuje nešto više i dublje od nas, ona uključuje umiranje samom sebi, poručio je.

Također se osvrnuo na dan Velikog četvrtka pri čemu je ukazao na važnost euharistije kao središta kršćanskog duhovnog i molitvenog života. Ujedno se osvrnuo na bitne elemente liturgije Velikog četvrtka.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je imalo za cilj potaknuti bogoslove na što tješnje prianjanje uz sakrament ispovijedi. Program prvog dana zaključen je sudjelovanjem na križnom putu koji je održan na Strossmayerovu trgu ispred katedrale zajedno s vjernicima đakovačkih župa i milosrdnim sestrama Svetoga Križa.

Drugi dan bio je obilježen jutarnjim euharistijskim slavljem nakon kojega je uslijedio nagovor u kojem je duhovnik Matezović govorio o Velikom petku koji prije svega podrazumijeva šutnju, post i tiho razmatranje. Taj dan ujedno poziva da se zastane pred Isusovim križem i uvidi Kristovu ljubav te razmišlja o vlastitim životnim križevima.

Duhovna obnova je zaključena molitvom krunice i ručkom u sjemenišnoj blagovaonici.

Korizmenom duhovnom obnovom bogoslovi su se na jedan poseban način pripremili za Veliki tjedan u kojem je prisutan izvor i vrhunac kršćanskog života: Isusova muka, smrt i uskrsnuće.