Budi dio naše mreže
Izbornik

U Darmstadtu blagoslovljen kip sv. Leopolda Bogdana Mandića – zaštitnika zajednice

Darmstadt (IKA)

Kip sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt, svečano je blagoslovljen u petak 17. rujna, u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu, u kojoj se Hrvati katolici te zajednice okupljaju na središnjim slavljima misa.

Misu je predslavio voditelj zajednice fra Ivan Čikara, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom.

Fra Ivan je na početku podsjetio da se toga dana slavi blagdan Rana sv. Franje, te da će na kraju mise biti svečani blagoslov kipa sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je postavljen u crkvi kao znak prisutnosti Hrvata katolika u toj župi i tom gradu, te da se pod zagovor sv. Leopolda ta zajednica i njezini vjernici stavljaju više od pedeset godina. „I sv. Franjo i sv. Leopold su nasljedovali i svjedočili Isusa u svom vremenu“, istaknuo je.

Propovijedao je delegat vlč. Ivica Komadina, koji je posebno podsjetio na život sv. Leopolda. „I sv. Franjo i sv. Leopold, kao i broji drugi sveci nam uvijek iznova pokazuju da je moguće živjeti pošteno i pravedno i sveto i u tome su nam uzor.“

Prije samog blagoslova, na kraju mise prigodnu riječ uputila je članica župnog vijeća Patricija Tufeković. Istaknula je da se HKZ Darmstadt više od 50 godina u Biskupiji Mainz te u Župi sv. Fidelica osjeća kao kod kuće. „Rad u HKZ bio bi nezamisliv bez pastoralnog osoblja. Na čelu misije su od početka franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem, a s njima djeluju i školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita. Iako je naša prisutnost vidljiva i na razne druge načine, jednoglasnom odlukom župnog vijeća na čelu s fra Ivanom odlučili smo našu prisutnost učiniti još vidljivijom postavljanjem kipa sv. Leopolda, zaštitnika naše zajednice ovdje u Darmstadtu. U tome su pomogli vjernici svojim donacijama te se izradio brončani kip sv. Leopolda veličine jednog metra, kojeg je autor hrvatski umjetnik Slaven Miličević. Betonsko postolje za kip je izradio i darovao Benedikt Jurić“, kazala je te je zahvalila njemačkom župniku Johannesu Gansu i pastoralnom referentu Andreasu Backertu na ukazanom gostoprimstvu tijekom godina te na dopuštenju postavljanja kipa zaštitnika HKZ-a Darmstadt. „Nama vjernicima je ova gesta od velike važnosti jer nam pokazuje da smo i mi značajni dio njemačke župe.“

Obred blagoslova kipa predvodio je delegat vlč. Ivica Komadina u zajedništvu s voditeljem zajednice fra Ivanom Čikarom. Pjevanje su predvodile pastoralne suradnice s. Anđela Milas i s. Damjana Damjanović. Nakon mise i blagoslova kipa za sve je u župnoj dvorani priređena zakuska, a vjernicima je darovana i knjižica „Pobožnosti sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću – devetnice, litanije, molitve“ u izdanju Verbuma iz Splita.