Budi dio naše mreže
Izbornik

U dubrovačkoj katedrali proslavljen Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Dubrovnik (IKA)

Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen je u nedjelju 25. srpnja misnim slavljem koje je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

Nedjelju uoči blagdana sv. Ane i sv. Joakima, Isusovih “djeda i bake”, papa Franjo proglasio je Svjetskim danom djedova, baka i starijih osoba koji se ove godine slavi prvi put, a tim povodom Papa je uputio i poruku “Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20). Govoreći o poruci nedjeljnog evanđelja župnik Lučić na početku propovijedi istaknuo je da Gospodin želi njime probuditi pozornost za ljude u potrebi. Ovim Svjetskim danom i papa Franjo želi sve nas potaknuti da probudimo pozornost za potrebe đedova, nona i starijih osoba, dodao je.

Propovjednik je istaknuo kako starije osobe imaju mudrost koju nam žele prenijeti i za to je potrebno probuditi pozornost u sebi na to, premda nam se često može činiti da su to neke priče koji su nam već puno puta ispričali. Usporedio je kako su mladi nekad i danas sklapali ženidbu odnosno da sada mladi čekaju da se materijalno osiguraju pa onda ulaze u brak, dok su se nekad budući mladenci više prepuštali i imali pouzdanja da će Bog providjeti, imali su jedno drugo i međusobno ljubav pa su onda zajedno podizali i gradili život. Povezao je to pouzdanjem u Gospodina da će on s pet kruhova i dvije ribe nahraniti mnoštvo, što je Gospodin i učinio i  još je preteklo. Na euharistiji donosimo kruh i vino, znak onoga što mi imamo, ustvrdio je katedralni župnik, kako bi Gospodin to umnožio i kako bi preteklo. 

Euharistijski Isus jedini može osmisliti naš život, jedini može nasititi našu glad, kazao je propovjednik. Možda trenutačno osoba može biti zadovoljna s onim kruha i igara, ali ne na dulje staze, o čemu nam naši stariji također mogu posvjedočiti. Podijelio je svoje iskustvo razgovora sa staricom od devedeset i tri godine koja živi u Konavlima i koja mu je ovih dana posvjedočila o svom pouzdanju u Isusa, rekavši kako se putem prijenosa misa, ako ne može biti na misi, nastoji duhovno pričestiti i onda od toga živi kao i od molitve i pouzdanja u Gospodina.

Pohodite danas svoje djedove i bake, pomolite se za njih ako nisu živi, imajmo ih u mislima te prikažimo ovu misu za sve njih, poručio je katedralni župnik. Na kraju mise čestitao je djedovima i bakama njihov dan.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem profesorice Maje Marušić koji je na završetku mise izveo pjesmu „Našim starim” za koju je stihove napisao član zbora Stijepo Ruščić a glazbu voditeljica zbora Marušić.

Misa je, kao i svake nedjelje, prenošena na internetskim kanalima i društvenim mrežama Dubrovačke biskupije, te na Libertas televiziji. Nakon mise na televiziji je pušten videospot „U zagrljaju vrimena“. Izvođač pjesme je Ansambl „Lado“, stihove je napisao Frane Bilić, a glazbu skladao Joško Ćaleta.