Budi dio naše mreže
Izbornik

Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj

Zagreb (IKA)

Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održana je u ponedjeljak, 5. lipnja u poslijepodnevnim satima u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, a potom je u utorak 6. lipnja održan i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji. Sjednicom i sastankom predsjedao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća.

Kao što je uobičajeno lipanjska sjednica i sastanak imali su kao glavni cilj osvrt na ono što je ostvareno u prethodnom razdoblju i zajedničko planiranje djelovanja u predstojećem razdoblju.

I vijećnici i povjerenici informirani su o statusu izvršenja zaključaka prethodne sjednice odnosno prethodnog sastanka, o nekim relevantnim društvenim i crkvenim aktualnostima kao i o najavama događanja kako onih na međunarodnom, tako i onih na nacionalnom planu. Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić podrobnije je izvijestio o događanjima u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život te Komisije za obitelj i život Vijeća europskih biskupskih konferencija na kojima je sudjelovao kao predstavnik HBK. Vijećnici su izrazili osobito zadovoljstvo zbog utemeljenja Odbora za bračna i obiteljska savjetovališta pri Vijeću HBK za život i obitelj.

U kontekstu ostvarenja smjernica iz dokumenta „Katekumenatski itinerari za bračni život“ Dikasterija za laike, obitelji i život Svete Stolice posebna pozornost bila je posvećena zaključcima Kolokvija „Ljubavlju vođeni“ na kojemu su se 21. siječnja 2023. okupili predstavnici nad/biskupija te predstavnici udruga, pokreta i zajednica uključenih u pastoral priprave za bračni život i praćenja u prvim godinama braka. Zaključeno je kako je jedan od ključnih preduvjeta unapređenja i poboljšanja uspostava tješnje suradnje između pastorala mladih i pastorala studenata s pastoralom braka i obitelji na čemu će se nastojati poraditi u suradnji s Odborom HBK za mlade.

Temeljem zaključaka sadržanih u izviješću o Nacionalnim studijskim danima održanim od 17. do 19. ožujka 2023. u Lječilištu Topusko vijećnici i povjerenici razmotrili su planove za daljnji tijek trogodišnjeg pastoralnog ciklusa „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ poput održavanja pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike, suradnje s Hrvatskom redovničkom konferencijom i medijske suradnje s Hrvatskom katoličkom mrežom. Povjerenici su, nadalje, promišljali i iznosili prijedloge o tome kako predviđene sadržaje i inicijative s razine HBK spustiti na razinu nad/biskupija i župa poput olakšavanja pristupa bogoslužnim i pastoralnim objektima, detektiranja osoba s invaliditetom u župama i njihovog uključivanja u život župa.

Vijećnici su se na svojoj sjednici osvrnuli na neka aktualna crkvena pa i društvena kretanja koja imaju upliv na život, brak i obitelj poput sve naglašenijeg trenda promjene spolnog i rodnog identiteta koji sa sobom nosi brojne i nesagledive posljedice. Uočeno je kako nerijetko dolazi do iscrpljivanja snaga u ideološkim prijeporima koji stvaraju podjele, a ne dolazi se do konsenzusa u stvarima koje su vitalne za opstojnost hrvatskog društva poput poduzimanja žurnih i odlučnih koraka u borbi s galopirajućom depopulacijom i neplanskom migracijom. Naposljetku, vijećnici su se osvrnuli na cjelokupni mandat aktualnog saziva Vijeća s ciljem priređivanja izviješća o svemu onome što je učinjeno od 2018. godine.

Povjerenici su, pak, raspravili i o mogućnostima obilježavanja Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 23. srpnja ove godine, a za koji je Sveti Otac odredio temu „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) želeći ga povezati sa Svjetskim susretom mladih u Lisabonu početkom kolovoza. Iako je riječ o ljetnom terminu koji nije najprimjereniji za opsežnije pastoralne aktivnosti dogovoreno je da se na tragu poticaja pape Franje i nadležnoga Dikasterija, sukladno mogućnostima, taj dan obilježi prigodnim misnim slavljima barem u domovima za starije osobe, kao i organiziranjem posjete mladih starijim osobama. Povjerenici su izviješteni i o tome da Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) na međunarodnoj razini po prvi puta za taj dan organizira hodočašće u Međugorje, kojemu se mogu pridružiti i djedovi i bake iz Hrvatske.