Budi dio naše mreže
Izbornik

U Egiptu teroristi ubili koptskog dobrotvora

Bir al-Abd (IKA)

Kopt Nabil Habashi Khadim (62) kojega su oteli teroristi tzv. Islamske države ubijen je u Sjevernom Sinaju u Egiptu, prenio je u ponedjeljak 19. travnja Vatican News.

Nabila Habashija Khadima teroristi su oteli 8. studenoga 2020. Ubili su ga udarcem kalašnjikova u glavu što su snimili te 17. travnja objavili na društvenim mrežama.

Khadim je pridonio izgradnji jedine kršćanske bogomolje u gradu – crkve Majke Božje od Anba Karasa. To je bio jedan od razloga zašto su se zločinci na njega okomili te su ga za to i optužili, što je zabilježeno u objavljenom videozapisu.

Khadim je pripadao imućnoj obitelji, jednoj od najstarijih u mjesnoj koptskoj zajednici. Otet je ispred svoje kuće, a višemjesečna potraga bila je neuspješna.

Patrijarh Koptske pravoslavne Crkve Tawadros II. u sažalnici je poručio da „plače za sinom i vjernim slugom“ koji je sada u Kristovoj nebeskoj slavi jer je posvjedočio svoju vjeru do krvne žrtve.

Patrijarh je opetovao potporu koptske zajednice „naporima egipatske države“ usmjerenima na suzbijanje „terorističkih čina iz mržnje“ i očuvanje nacionalnog jedinstva za „budućnost mira i napretka“.

Sjeverni Sinaj godinama je bio poprište ofenzive islamskih ekstremističkih skupina, koja se intenzivirala nakon svrgavanja predsjednika Morsija 2013. godine te posljedičnog uspona samozvane Islamske države, prenio je Vatican News.

Khadimova obitelj vjeruje da se pogubljenje moglo dogoditi u ožujku ili početkom travnja. U vrijeme njegove otmice International Christian Concern (ICC) objavio je „da su 8. studenoga u egipatskom gradu Bir al-Abd na sjevernom Sinaju tri maskirane osobe otele koptskog kršćanina Nabila Habshi Salamua (61)“. Obitelj koja je prijavila otmicu istaknula je da se bave trgovinom mobitela te da nemaju poznatih neprijatelja.

Prema Nabilovom sinu u Bir al-Abdu živi oko 100 koptskih kršćanskih obitelji te se sada svi brinu kako će javno objavljivanje snimka ubojstva potaknuti egzodus iz grada. Slično se dogodilo u Al-Arishu gdje je porast aktivnosti terorista Islamske države, uključujući ubojstva kršćana, prisilio čitavu koptsku zajednicu da pobjegne zbog vlastite sigurnosti.

U roku od 48 sati od objave videozapisa o pogubljenju egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su ubili trojicu upletenih. Međutim, ICC postavlja pitanje zašto su vlasti čekale šest mjeseci da djeluju i reagirale tek nakon što je Nabil ubijen?

Sin ubijenoga podijelio je u razgovoru koji je prenio ICC: „Minimalno pravo za obitelj mučenika je doći do tijela i odrediti mjesto za ukop. Sad to čekamo od policije, pogotovo što je objavljeno kako postoje neke informacije. Moramo napomenuti da je sve trajalo šest mjeseci i da je u tom razdoblju postojala komunikacija između terorista i policije. Zašto sada ne znamo gdje je tijelo našeg oca?“

Regionalna menadžerica ICC-a za Bliski istok Claire Evans rekla je: „Mjesecima je obitelj čekala bilo kakve vijesti o Nabilu, a sada kada je istina poznata, to je poražavajuće. Važno je da se sjetimo da ovdje postoje dvije zabrinjavajuće strane. Ovo je značajan trenutak za Islamsku državu koja već nekoliko mjeseci nije objavila nijedan videozapis pogubljenja kršćanina. Trebali bismo se brinuti što to znači za sigurnost kršćanske zajednice. Trebamo biti zabrinuti i zbog odgovora egipatske vlade. Kako je moglo proći šest mjeseci od otmice i u tom razdoblju ništa nije učinjeno do iznenadnog ubijanja terorista u roku od 48 sati od objave videozapisa? Vjeruje se da datum objave videozapisa nije datum izvršenja. Pozivam međunarodnu zajednicu da pritisne egipatske službe kako bi se ispitao nesklad između ovih nadnevaka te da se pozove na odgovornost“, objavila je Nedjelja.