Budi dio naše mreže
Izbornik

U Francuskoj misna slavlja s narodom najranije sredinom lipnja

Pariz (IKA)

Prema pisanju francuskih medija, najranije sredinom lipnja crkve bi mogle pod određenim uvjetima biti otvorene ne samo za osobnu molitvu već i za misna slavlja, prenosi Kathpress.

Predstavnici Crkava i vjerskih zajednica u Francuskoj prije toga su sudjelovali u dvosatnoj telefonskoj konferenciji s predsjednikom Emmanuelom Macronom, predstavnicima ministarstava unutarnjih poslova i kulture te znanstvenog i etičkog nacionalnog vijeća.

Francuski biskupi prije toga su zatražili da se od 11. svibnja dopuste mise s narodom. Predsjednik Francuske biskupske konferencije nadbiskup Reimsa Eric de Moulins-Beaufort istaknuo je da svi ozbiljno shvaćaju karantenu, ali isto tako svi se žele vratiti svakodnevici. Poseban izazov pred postupnim ukidanjem zabrane kretanja je miješanje stanovništva različitih regija, rečeno je na konferenciji.

Elizejska palača priopćila je pak da je predsjednik 21. travnja, neposredno prije konferencije, 45 minuta razgovarao s papom Franjom. Pritom se u priopćenju ističe da nije bilo riječi o slavljenju misa s narodom već o globalnom prekidu oružanih borbi, otpuštanju dugova siromašnima i europskoj solidarnosti, a predsjednik Macron usto je pozvao Papu u posjet.

Francuski glavni rabin Haim Korsia nakon konferencije je izjavio da su svi sudionici pokazali veliku odgovornost, „Svi imamo osjećaj jedinstva“, rekao je rabin Korsia, istaknuvši da zdravlje građana ima prioritet.

Ključne riječi:
francuska javne mise Macron Papa