Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gredi proslavljen blagdan sv. Akacija

Greda (IKA)

Blagdan sv. Akacija i deset tisuća mučenika, 428. obljetnica od čuvene Sisačke bitke s Turcima te spomen na sve branitelje Siska i Europe, proslavljeni su kod kapele sv. Akacija i deset tisuća mučenika u Gredi (župa Sela) u utorak 22. lipnja.

Svečanu euharistiju predslavio je domaći župnik preč. Dragutin Papić u zajedništvu s prepoštom Stolnog kaptola Svetoga Križa mons. Markom Cvitkušićem, preč. Milanom Begićem i župnikom petrinjske Župe Preobraženja Gospodinova vlč. Damirom Cekovićem.

Preč. Papić u homiliji je podsjetio da se prema predaji sv. Akacije na tom mjestu časti još od vremena Sisačke bitke te da je njegova poruka bezvremenska. „Sveti Akacije poručuje da je Krist norma našeg života. Da je on naš spasitelj i da nema ni jednog drugog imena po kojem bismo se mogli spasiti. Akacije je borac ne samo za slobodu ovozemaljskog, već borac za Božji zakon i Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu.“

Propovjednik je u nastavku istaknuo da se danas mnogo govori o ljubavi, ali ljubavi kao da ima sve manje. „Razvili smo se u društvo u kojem je pomoć postala skupa stvar. Pitamo koliko plaćamo, koliko će me to koštati, koliko ću zaraditi… A jednostavno besplatno pomagati, plod je ljubavi. Ljubav prema ljudima ne može se platiti. Sveti Pavao nas u Hvalospjevu ljubavi poučava: ljubav je strpljiva zato što ne prihvaća ni jedno krivo i brzopleto rješenje osobe koju volimo, jer zna da se osoba može promijeniti i zna da je za promjenu potrebno vrijeme, jer ima snagu trpjeti, sve podnosi, svemu se nada. Ljubav je dobrostiva jer gori od želje da učini nešto dobro i da nekoga razveseli i nekom ublaži bol te mu pokloni osmijeh i čini dobro i onda kad je teško, kao što i cvijet pruža svoj miris i onima koji ga nemilosrdno kidaju. Ljubav je darežljiva i plemenita, ona nije zavidna. Ona se takmiči u velikodušnosti, sretna je kada sretne ljubav velikodušniju od sebe. Zato braćo i sestre nemojmo biti zavidni jer zavist čovjeka odvodi u grabežljivost i otimanje onog što nije naše“, rekao je župnik, pozvavši okupljene na velikodušnost prema svojim bližnjima. Na kraju je, između ostalog, poručio da smo kao kršćani toliko vjernici i toliko Božji, koliko ljubimo i koliko praštamo.

Nakon popričesne molitve župnik je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi slavlja. Prije mise blagoslovljena je zastava sv. Akacija koju je dala izraditi obitelj Markuz.