Budi dio naše mreže
Izbornik

U grkokatoličkoj konkatedralnoj župi u Zagrebu predstavljen novi župnik i župni vikari

Zagreb (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić uveo je u službu novoga zagrebačkoga župnika o. Nenada Krajačića te župne vikare o. Miroslava Barnyckog i o. Gorazda Bastašića u nedjelju, 10. prosinca u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, tijekom svečane arhijerejske liturgije sv. Ivana Zlatoustog.

S vladikom su koncelebrirali o. Željko Pajić, župnik Karlovca, o. Zenjo Zastavni, župnik Splita i o. Oleg Hirnyk, dušobrižnik za Ukrajince u Korenici. Na liturgiji su posluživali bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa, a pjevao Zbor mladih Ćirilo-Metodova kora.

Vladika Stipić je u homiliji protumačio pročitanu prispodobu evanđelja o večeri koju je priredio domaćin i pozvao uzvanike, ali oni su se opravdavali svojim poslovima i životnim okolnostima i na kraju se nisu odazvali. Premda je Isus zasigurno mislio na svoje sunarodnjake Židove kao one koju su prvenstveno pozvani u Kraljevstvo Božje, ali se nisu htjeli odazvati pa su pozvani i svi drugi narodi, Isus je svakako mislio i na ljude svih vremena, pa i na nas danas – rekao je vladika Stipić. Bog nas poziva svake nedjelje i blagdana na euharistijsku gozbu, na pričest svojim presvetim Tijelom i Krvlju, na življenje svoga krštenja, i mi kao i oni uzvanici iz prispodobe nerijetko nađemo opravdanja da olako propustimo sve to.

Propuštajući svetu euharistiju propuštamo biti uzvanicima za stolom Gospodara života i smrti, Kralja kraljeva i Boga Stvoritelja. Ima li većega dostojanstva, časti i sreće za čovjeka od sudjelovanja u tako intimnom i svetom zajedništvu s Bogom koji upravo uzdiže i čuva dostojanstvo našega čovještva? Imamo poziv za stol Gospodnji kao krštenici, imamo crkve i evo službenike oltara svećenike, dakle imamo sve što nam je potrebno za plodan i blagoslovljen duhovni život te stoga nemojmo olako propuštati nedjeljnu i blagdansku liturgiju, tu svetu gozbu božanskoga zajedništva sa svojim Stvoriteljem i Otkupiteljem – poručio je vjernicima vladika Stipić.

Predstavljajući župnika i vikare, vladika Stipić je zaželio i njima i vjernicima blagoslovljen hod prema velikom blagdanu Rođenja Kristova kao i plodan pastoralni rad u župi. O. Nenad Krajačić je novi župnik zagrebačke župe sv. Ćirila i Metoda, dok je su o. Gorazd Bastašić i o. Miroslav Barnycko župni vikari. O. Miroslav je osobito zadužen za pastoral ukrajinskih vjernika župe.