Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrtkovcima proslavljena svetkovina župnog zaštitnika – sv. Klementa

Hrtkovci (IKA)

Svetkovina zaštitnika župe, sv. Klementa, pape i mučenika, proslavljena je u Hrtkovcima 23. studenoga svečanom euharistijom koju je predslavio beogradski nadbiskup Hočevar.

Misu su suslavili srijemski biskup Đuro Gašparović, župnik u Petrovaradinu 3 preč. Marko Loš, župnik u Irigu preč. Blaž Zmaić, župnik u Laćarku Ivica Zrno, župnik u Petrovaradinu 2 Ivan Rajković, župnik u Šidu Nikica Bošnjaković, tajnik Beogradske nadbiskupije vlč. Mihael Sokol, te župnik domaćin vlč. Ivica Živković.

Na početku slavlja mons. Hočevar izrazio je veliku radost zbog mogućnosti prisustvovanja proslavi sv. Klementa, jer se vraćanjem na početke kršćanstva može vidjeti koje su zadaće vjernika danas.

Otkrivajući sebe, otkrivamo Boga

U homiliji je beogradski nadbiskup ukazao na primjer sv. Klementa, kao onog koji je „toliko ljubio Boga da je dao svoj život, te je posebno naglasio kako je ovaj svetac, promatrajući stvoreni svijet, otkrivao Boga Stvoritelja, koji ga savršeno vodi. To mu je omogućilo da duhovno raste i napreduje, te postane sposoban preuzeti službu koja mu je namijenjena.“

„Tako smo pozvani i mi, ne samo da kao slučajno živimo u ovo vrijeme već da upravo danas otkrivamo svoje službe. Svatko je od nas upravo u ovo vrijeme upravo na ovome mjestu. Nemojte se bojati, nemojte se stidjeti, nemojte misliti da ste manje vrijedni od nekih. Ovo je vaše mjesto i svatko od vas ima danas odličnu ulogu. Naše uloge nisu takve da bi izvana izgledale izvanredne. Naša izvanrednost je u tome da najobičnije stvari svakoga dana radimo izvanrednom ljubavlju, izvanrednom radošću i izvanrednom harmonijom u svojoj obitelji, u svome kraju, na posebna način u svojoj župi. Pokušajmo danas, slaveći sv. Klementa jače otkriti sebe, svoj karakter, svoju osobnost, svoje karizme, koje je Bog svakome dao. Možda nemamo dovoljno vjere, u samoga sebe. Vjerujemo u Boga, ali on je nas pozvao u život i zato otkrivajući sebe, otkrivamo Boga“, poručio je propovjednik.

Današnji čovjek je odbacio Boga

U nastavku propovijedi nadbiskup je ukazao na problem svijeta, koji živi kao da mu Bog nije potreban.

„Ako je u ono vrijeme, kada je živio Klement, kršćanstvo bilo progonjeno, danas je progonjeno na puno opasniji, suptilan način. Nekada su kršćane ubijali, ali danas se svi, ukusno na prvi pogled, bore protiv toga da bismo mi vjerovali da je Bog nas pozvao u život. Današnji način života, tehnika, nauka, zapravo hoće reći da Bog nije potreban… Čovjek na neki način hoće sam odlučiti tko će se roditi, a tko neće, da li će biti muško ili žensko, kako bi čitav život mogao sebe samoga mijenjati. Taj intervent u tajnu života nam je donio ove maske na lice. Nosimo maske zato što današnji ljudi žive u maskama, jer žele biti bogovi i nose maske boga, na svojim licima, proglašavaju se tvorcima, onima koji mogu sami odlučivati kakav bi trebao biti naš ljudski život. Budući da čovjek sam stvara čovjeka onda više nije važna moralna odgovornost. Čini se da oni koji imaju više materijalnih sredstava, velike međunarodne korporacije, mogu da gospodare nad nama. A gospodare između ostalog i zbog toga što smo mi vjernici zaboravili da je vjera najveći mogući čin čovjeka da poklekne pred Bogom i prizna ga za svoga Stvoritelja“, upozorio je mons. Hočevar.

Zajedništvo

Otac nadbiskup propovijed je zaključio isticanjem važnosti zajedništva, jer je to jedini način svjedočenja Boga.

„Distanciranja, izolacije i maske, su mjere koje moramo poštivati iz preventivnih razloga, ali ne smijemo dozvoliti da to bude naš stil života. Sada kada ne možemo biti blizu jedni drugima, moramo više voljeti jedni druge i više se duhovno povezivati. Posebno je pozvao na povezivanje katolika u Srbiji, jer samo jako zajedništvo može odgovoriti mnogim izazovima“, rekao je.

Na koncu slavlja, župnik Živković zahvalio je predsjedatelju slavlja, srijemskom biskupu i svim svećenicima koji su došli uzveličati proslavu crkvenoga goda, kao i svim vjernicima, domaćinima i gostima, koji su imali hrabrosti doći. Posebno je zahvalio svima koji su pomogli organizaciju slavlja.

Nakon domaćeg župnika, okupljenima se obratio biskup Gašparović. Zahvalio je nadbiskupu Hočevaru na dolasku i predslavljenju euharistije na taj veliki i važan dan za župu u Hrtkovcima. Zatim je istaknuo kako su sve zahvale išle zaslužnim osobama, ali jedna od njih nije nikako spomenuta, a to je upravo župnik Ivica Živković, kojega treba prepoznati kao vrijednoga svećenika, te župnika koji s radošću vrši svoju službu.

Domaćini su u dvorištu pripremili posluženje, ali nije bilo uobičajenog druženja, zbog aktualne pandemije koronavirusne bolesti i propisanih mjera.