Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrvacama predstavljena knjiga „Tragovi vjere i ljubavi“

Hrvace (IKA)

Knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“ predstavljena je 18. rujna 2021. u hrvatačkoj sportskoj dvorani u okviru proslave svetkovine Gospe Žalosne i Dana Općine Hrvace.

Voditeljica Marija Maroš na početku je pozdravila sve okupljene i pozvala opernog pjevača Božu Župića da izvede himnu „Lijepa naša“. Nakon izvedbe, pozdravne riječi uputili su dugogodišnji načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak i gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo.

Knjigu „Tragovi vjere i ljubavi“ predstavili su fra prof. dr. Anđelko Domazet s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, don prof. dr. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i fra mr. sc. Šimun Markulin s KBF-a u Splitu.

Nakon izlaganja predstavljača, zahvalnu riječ uputio je fra Marinko Vukman, svećenik rodom iz Hrvaca, koji je od Općine Hrvace 17. rujna 2021. dobio nagradu za životno djelo.

„Duboko sam zahvalan dragom Bogu od kojega nam dolazi svaki dar, majci Provinciji koja mi je od samoga početka moga pastoralnoga djelovanja povjerila službu dušobrižnika među našim iseljenicima u Njemačkoj. Punih četrdeset godina plodonosnog, uspješnog i blagoslovljenog života i rada djelomično je ukoričeno u knjizi Tragovi vjere i ljubavi“, rekao je.

„Knjiga nije povijest jednoga fratra, nego povijest našega čovjeka u tuđini koji je izložen mnogim izazovima i nesnalaženjima tražio i pronalazio utjehu u svojoj Crkvi i kod svojih svećenika. Ovo je povijest naših misija i misionara koji su u različitim, teškim vremenima, čuvali i sačuvali vjerski i nacionalni identitet hrvatskog čovjeka, budili nadu u bolje sutra i uskrsnuće hrvatskog naroda i države koju smo, hvala Bogu, i dočekali“, istaknuo je fra Marinko.

Potom je zahvalio rodnim Hrvacama, svima koji su zaslužni za objavljivanje knjige, napose urednicima fra Šimunu Markulinu i fra Anti Akrapu, recenzentima don prof. dr. Ivanu Bodrožiću i don prof. dr. Marku Trogrliću, lektorici Ivni Mravak, dr. sc. Jakovu Borkoviću (grafičko oblikovanje), tiskari Denona i brojnim sponzorima.

Na kraju je zahvalio svima koji su nabavili knjigu i tako pomogli udruzi „Anđeli“ u Splitu.

Na kraju obraćanja fra Marinko je darovao 20 tisuća kuna za Fond Gospe Sinjske, koji financijski potpomaže obitelji s četvero i više djece. Donaciju je preuzeo sinjski gvardijan o. Čovo.

Predstavljanju knjige nazočilo je 300 mještana i njihovih gostiju. Među njima bili su predsjednik Općinskog vijeća dr. Ante Prolić, zastupnik u Hrvatskom saboru i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, bivši načelnik prijateljske Općine Feričanci Ivica Tomić, načelnik prijateljske općine Kuzma u Sloveniji Jozef Škalic, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja Monika Vrgoč, prva generalna konzulica Republike Hrvatske u Stuttgartu Zdenka Babić Petričević te brojni svećenici i časne sestre.

Uz Božu Župića, u glazbenom dijelu nastupio je Nenad Vetma.

Nakon predstavljanja knjige uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili HKUD „Peruća“ Hrvace, KUD „Krenica“ Gala, Nenad Vetma, Folklorni ansambl „Sveta Nedjelja“, sinjske mažoretkinje i HKUD „Luke“ Višići.