Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrvatsku pristigla žurna pomoć Helenske Republike

Zagreb (IKA)

U Zračnu luku „Franjo Tuđman“ u srijedu 30. prosinca, u večernjim satima, sletio je vojni zrakoplov iz Helenske Republike kojim je Hrvatskoj dopremljena oprema za žurnu pomoć putem Mehanizama unije za civilnu zaštitu, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Pošiljku su u Zračnoj luci Zagreb-Franjo Tuđman dočekali veleposlanica Helenske Republike u Republici Hrvatskoj  Nj.E. gđa Antonia Katzourou i državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, državni tajnik MORH-u Zdravko Jakop, brigadni general Michael Križanac te koorordinator za civilnu zaštitu Darko Majstorović. Dopremljeno je 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje, a koja će biti prevezena u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te po potrebi će se slati na prostor potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije.

„Čast mi je sastati se s vama i dočekati prvu donaciju koja je pristigla u Hrvatsku nakon potresa koji su se dogodili u ponedjeljak i utorak. Ovim putem želim se zahvaliti Vama i Grčkoj na vrijednoj pomoći koja nam je uvelike potrebna”, izjavila je državna tajnica Terezija Gras. Zamolila je veleposlanicu da zahvalu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prenese grčkoj Vladi. Dodala je kako je dolazak prve pošiljke pomoći iz Grčke i posjet potpredsjednice Eurospke komisije i povjerenika Lenarčić jasan znak europske potpore i solidarnosti.

Veleposlanica Helenske Republike u Republici Hrvatskoj Nj.E. gđa Antonia Katzourou u ovim teškim vremenima izrazila je u svoje ime i ime svojeg naroda Hrvatskoj sućut i naglasila kako je Grčka od prvog trenutka bila spremna pomoći i donirati Hrvatskoj kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj situaciji. Naglasila je kako imaju veliko iskustvo s potresima i da razumije ovu tešku situaciju potresom te se nadaju kako će ova donacija pomoći. Iskazala je kako treba udružiti zajedničke snage i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu koji je Republika Hrvatska aktivirala 29. prosinca, samo nekoliko sati nakon razarajućeg potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Grčka je donirala 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje.
Na kraju je zaključeno kako obje zemlje imaju slična iskustva i bile su pogođene prirodnim katastrofama te da upravo u takvim krizama do izražaja dolazi važnost suradnje  i udruživanja kapacitete i znanja  koja imamo ne samo u potresima nego i u ostalim prirodnim katastrofama, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.