Budi dio naše mreže
Izbornik

U karlovačkom svetištu misu srijedom prvi put predslavio novi župni vikar

Karlovac (IKA)

Vlč. Petar Galeković, novi župni vikar u Župi Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu i u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa, prvi put je predslavio misu na dan štovanja sv. Josipa, u srijedu 13. rujna 2023. u Josipovu svetištu u Karlovcu.

U homiliji je vlč. Galeković kazao da Evanđelje o blaženstvima izriče spasenje i prijetnje. Svi koji su siromašni, gladni i uplakani mogu već na zemlji u ovom životu doživjeti blaženstvo, blaženo stanje duše, ali samo i jedino ako svoju nadu pronalaze u Isusu. Dakle, nije ključ za postizanje blaženstva biti siromašan, gladan, jadan i uplakan, nego je ključ za blaženstvo da nada bude u Isusu Kristu.

Isto tako, nismo blaženi ako nas drugi zamrze, pogrđuju i izopćavaju, nego samo ako to trpimo zbog Isusa Krista, zato što čuvamo njegove zapovijedi, njegova djela, njegov nauk – dodao je.

U središtu je Isus, a ne blaženstvo. Nije naš cilj postići blaženstvo ili postići neku krepost, nego naš cilj treba biti Isus, i samo On jedini, jer On je onaj koji jest, Bog sam. Najljepše blaženstvo je živjeti, a pogotovo umrijeti s Gospodinom Isusom Kristom, nositelj toga blaženstva je upravo sveti Josip. Neka nam on isprosi milost da nam zaista Isus bude sasvim dovoljan, ali da koliko god imamo Božje milosti u svom životu, da uvijek imamo osjećaj kako je nemamo dovoljno, te ju uvijek i iznova tražimo – zaključio je vlč. Galeković.

Misu je suslavio župnik i rektor svetišta mons. Antun Sente. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ.

Na kraju slavlja, mons. Sente zaželio je dobrodošlicu novom župnom vikaru te ga preporučio u molitvenu pratnju svih Josipovih hodočasnika. Ujedno je najavio da će u znak zahvalnosti dara novog, trećeg svećenika župi i svetištu svaku prvu subotu u mjesecu biti slavljena misa, te organizirana pobožnost krunice i euharistijskog slavlja u Josipovu svetištu kojom će se zahvaljivati za prisutne svećenike, ali jednako tako moliti za nova duhovna zvanja prvenstveno iz te župe.

U župi i svetištu trenutno djeluje i umirovljeni svećenik Zlatko Golubić te još dvije časne sestre iz Družbe kćeri Božje ljubavi s. Brigita Badanjak i s. Mirta Petičušić

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleša, vlč. Galeković imenovan je župnim vikarom na Dubovcu od kolovoza 2023.

Rođen je 1985 u Zagrebu, u Župi svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki usvajao je prve istine katoličke vjere i 2020. godine slavio mladu misu. Za svećenika je zaređen 20. lipnja 2020., a svećeničko geslo mu je „I od toga časa uze je učenik k sebi“ (Iv 19, 27). Dosad je vršio službu župnog vikara na župama u Dugom Selu, Sesvetskom Kraljevcu i Jastrebarskom. „Za mene je biti svećenik najveća milost i najveći dar koji je moguće dobiti od Boga. Presretan sam i prezahvalan Gospodinu Isusu Kristu za taj dar. U slobodno vrijeme volim igrati šah i baviti se sportom. No iskreno, posebno me razveseljuje kad kod drugih vidim da osobu Isusa Krista imaju na prvom mjestu u svom životu. Radujem se svojoj novoj službi i novom iskustvu ovdje u nacionalnom svetištu svetoga Josipa i neka se Bog sam proslavi u svemu“, poručio je vlč. Galeković.