Budi dio naše mreže
Izbornik

U katedrali u Parmi otkrivena dragocjena zidna slika Bogorodice iz 15. stoljeća

Parma (IKA)

U kripti katedrale u Parmi iza zida iz osamnaestog stoljeća pronađena je šupljina iza koje je stoljećima bila skrivena zadivljujuća freska iz petnaestog stoljeća koja prikazuje BD Mariju s djetetom okruženu drugim likovima svetaca, izvještava Paulo Ondarza za Vatican News.

Freska Bogorodice obavijena misterijom neočekivano je nakon stoljeća otkrivena u svoj svojoj ljepoti. To se upravo dogodilo u Parmi, u kripti katedrale gdje je iza zida dodanog i ukrašenog u osamnaestom stoljeću pronađena gotovo cjelovita slikovna kompozicija, koja datira iz oko tri stoljeća starijeg razdoblja. Scena prikazuje Bogorodicu s djetetom okruženu s najmanje šest drugih likova. To se vidi iz dva mala prozora isklesana u ciglama zida iz 18. stoljeća.

U oko 15 cm duboku šupljinu spuštena je mikrokamera zahvaljujući kojoj se mogla dokučiti visoka razina kvalitete djela, Bogorodičin pogled spuštenih kapaka, ozbiljno lice Djeteta Isusa te na zapešću koraljno crveni dragulji, prefiguracija muke Gospodnje.

Dok se stručnjaci upuštaju u razne atribucije slikarima petnaestog i šesnaestog stoljeća, od Cristofora Casellija do Parmigianinova oca Filippa Mazzole, od Alessandra Araldija do Bertolina de’ Grossija, valjat će pričekati rezultate restauracije koja će zaživjeti u sljedećih nekoliko tjedana.

U pripremama za izvođenje konzervacije koja će otkriti detalje i zanimljivosti vezane uz povijest slike i, općenito, katedrale u Parmi, Silvia Simeti, voditeljica Archè Restauri, povjerava da osjeća odlične emocije: od početnog iznenađenja do vrlo jake znatiželje, od straha do svijesti o velikoj privilegiji moći pomoći u otkrivanju djelića povijesti slikarstva petnaestog stoljeća u Parmi: „Restaurator ima svoju funkciju, ali ostaje u drugom planu, uostalom jer je naša zadaća sačuvati i predati budućim naraštajima nešto što je nekim čudom došlo do nas, a do sada je bilo nepoznato“.

Tijekom restauracije za koju se očekuje da će biti dovršena do kraja 2023. godine, kripta će ostati otvorena za javnost. Stoga će biti moguće „uživo“ pratiti različite faze delikatne konzervativne intervencije, čiji se trošak procjenjuje na oko 33 tisuće eura.