Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kini zaređen treći biskup u skladu sa sporazumom s Vatikanom

Qingdau (IKA)

U katedrali u kineskom Qingdau (pokrajina Shandong) u ponedjeljak 23. studenoga za biskupa je zaređen mons. Toma Chen Tianhao, objavio je Vatican News.

„Mogu potvrditi da je preuzvišeni Toma Chen Tianhao treći biskup imenovan i zaređen u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa“, izjavio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Dodao je da se „sa sigurnošću ubuduće očekuju druga biskupska ređenja jer su u tijeku razni postupci za nova biskupska imenovanja“.

Privremeni sporazum između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa potpisan je u rujnu 2018., a produljen u listopadu 2020. Sporazum se izravno ne dotiče diplomatskih odnosa dviju država, ni pravnog statusa Katoličke Crkve u Kini, kao ni odnosi klera i kineskih vlasti. Nego se njime regulira imenovanje biskupa – vrlo važna stvarnost za življenje Crkve i zajedništvo pastira Crkve u Kini s rimskim biskupom i svim biskupima svijeta, izvijestio je Vatican News.

Biskup Chen (58) za svećenika je zaređen 1989. godine. 1998. bio je predsjednik Patriotske katoličke kineske udruge (CCPA) – koja nije u zajedništvu s Rimom – u pokrajini Shandong, a od 2010. je član nacionalnoga Stalnog vijeća CCPA. Red episkopata primio je po rukama predsjednika CCPA, biskupa Fang Xingyao, objavila je UCA News.

Inače, prema dostupnim podacima, Kina je od potpisivanja sporazuma, priznala pet biskupa tzv. Podzemne Crkve koja je u zajedništvu s Rimom.