Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krakovu će se u listopadu 2020. održati Europski simpozij o mladima

Rim (IKA)

Europski simpozij o mladima održat će se u Krakovu od 20. do 23. listopada 2020., najavljeno je to na sastanku nacionalnih delegata za pastoral mladih i sveučilišta europskih biskupskih konferencija održanom u Rimu od 7. do 9. ožujka u organizaciji Tajništva i Komisije za mlade Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Od četvrtka 7. do subote 9. ožujka u sjedištu Talijanske biskupske konferencije u Rimu održan je zajednički sastanak nacionalnih delegata za pastoral mladih i sveučilišta europskih biskupskih konferencija.

Na susretu, održanom u organizaciji Tajništva i Komisije za mlade Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), sudjelovalo je više od 50 voditelja i osoba zaduženih za spomenuta dva područja iz čitave Europe kako bi razmotrili i razmijenili gledišta o praćenju mladih u svjetlu Biskupske sinode o mladima i nakon nedavnog Svjetskog dana mladih u Panami.

Susret je započeo pozdravima kardinala Angela Bagnasca, nadbiskupa Genove i predsjednika CCEE-a, zatim mons. Jean-Claudea Hollericha, luksemburškog nadbiskupa i predsjednika Komisije za mlade CCEE-a te mons. Mareka Jędraszewskog, krakovskog nadbiskupa i voditelja Odjela za sveučilište CCEE-a.

Na susretu su predstavljena tri izvješća o Sinodi i dva o Svjetskom danu mladih a veliki prostor koji je posvećen raspravi među sudionicima omogućio je postaviti temelje za zajednički rad s mladima u svjetlu ta dva velika milosna trenutka i smjernicâ završnog dokumenta Sinode. Vlč. Michele Falabretti, voditelj Ureda za pastoral mladih Talijanske BK, podsjetio je i govorio o „Pripremama za Sinodu i danima Sinode. Novost ovog susreta“. Paul Metzlaff, referent Odjela za pastoral mladih Njemačke BK, zamoljen je da govori o „Mladima – protagonistima Sinode. Njihovo sudjelovanje u radovima“. O. Giacomo Costa, SJ, posebni tajnik Sinode o mladima, predstavio je „Završni dokument. Analiza i buduće perspektive“.

Veliki broj mladih Poljaka koji su sudjelovali na Svjetskom danu mladih pružio je priliku vlč. Emilu Parafiniuku, voditelju Ureda za pastoral mladih Poljske biskupske konferencije, da ponovno oživi dane u Panami govoreći na temu „Vi niste budućnost, već Božja budućnost- Papa Franjo i mladi u Panami“.

O. João Chagas, voditelj Ureda za mlade Dikasterija za laike, obitelj i život, u izlaganju na temu „Nakon Svjetskog dana mladih. Služba mladih i svakodnevni život“ govorio je o tome kako zajedno povezati velike događaje i svakodnevni život.

Na kraju rada najavljeno je da će se novi Europski simpozij o mladima održati u Krakovu od 20. do 23. listopada 2020., u stotoj obljetnici rođenja i na liturgijski spomen svetog Ivana Pavla II. koji se slavi 22. listopada.

Nakon Barcelone 2017. godine, kao europskog događaja pripreme za Sinodu o mladima, Simpozij u Krakovu želi biti prigoda da se provedu smjernice sa Sinode te da posinodska apostolska pobudnica koju će papa Franjo potpisati 25. ožujka bude svima svjetlo na tome putu, navodi se u priopćenju Ureda za medije Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) sa susreta nacionalnih delegata za mladež i sveučilišta europskih biskupskih konferencija održanom u Rimu od 7. do 9. ožujka.