Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kristu neprolazno sjaje istina, vrijednost i plodovi svih branitelja i svih žrtava domovinskog rata te svih naših ljudskih križeva i umiranja

Vukovar (IKA/TU)

Pozdravna riječ đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića na početku misnoga slavlja na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara kod Memorijalnoga groblja u Vukovaru, u srijedu 18. studenoga 2020.

Draga braćo i sestre, na današnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, dok se posebno spominjemo vukovarskih branitelja, žrtava Hrvatskog Podunavlja te svih ostalih osoba koje su se cijenom svoga vlastitoga života ugradile u događaje u kojima se rađala sloboda naše domovine Hrvatske, svi mi ovdje okupljeni na ovom memorijalnom groblju i oni koji su s nama ujedinjeni posredstvom sredstava društvenoga priopćavanja, svoje misli, osjećaje i nade stapamo u snagu najveće kršćanske molitve: u slavlje euharistije – zagledani u Krista, Kralja mučenikâ, u kojemu neprolazno sjaje istina, vrijednost i plodovi svih branitelja i svih žrtava domovinskog rata te svih naših ljudskih križeva i umiranja. 

Uime mons. Ivana Ćurića, našeg pomoćnoga biskupa, i u svoje ime, pozdravljam sve vas, dragi Vukovarci i draga braćo i sestre, pristigli s različitih strana naše domovine i iz inozemstva, kako biste bili dionici ove komemoracije i molitvenoga slavlja. Na osobit način pozdravljam sve vas, poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo da bismo ih s pijetetom i molitvom dostojno pokopali.  

Vaš dolazak ovamo i u ovoj situaciji realne opasnosti od zaraze, govori o tome koliko vam je sveta žrtva Vukovara, svih poginulih, svaka pretrpljena bol i svaka suza te cjelovita istina o domovinskom ratu. I baš zato vas molim da i mi danas budemo velikodušni u svojoj poniznosti i samozatajnosti te da u najvećoj mogućoj mjeri poštujemo molbe i smjernice naših epidemiologa u vidu prevencije od zaraze korona virusom. Ako ima nekoga tko još možda nije stavio masku na lice podsjećam i molim da nam one danas ne budu problem niti teške. Pozivam da se raširimo i poštujemo međusobni prostorni razmak te druge mjere prevencije i zaštite. Isus nas je učio: „Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“. Vodimo brigu o sebi i o zdravlju onih pored kojih stojimo. I ne dajmo povoda onima koji bi se radovali kad bi mogli govoriti i pisati o našoj neodgovornosti umjesto o svetosti žrtve ubijenih i o dostojanstvu ove komemoracije. Hvala vam svima na mudrosti i solidarnosti!

Uime svih nas pozdravljam vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića. Uzoriti, hvala za prihvaćanje poziva, za dolazak i u ovoj situaciji, za molitveno zajedništvo i pastirsku riječ koju ćete nam uputiti. 

Pozdravljam i mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i metropolita, koji je ovdje želeći zajedno s nama vrednovati i podržati prve znakove pokajanja i otvaranja za bolne činjenice i istinu o minulom ratu, spremnost na praštanje, i dijalog između dviju država. S nama su i svi ostali hrvatski biskupi, koji su solidarno s tolikim drugim osobama zbog aktualnih okolnosti odustali od fizičke prisutnosti.

Ovdje su i doc. dr. Krunoslav Novak, novi generalni tajnik HBK; mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže te dr. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve. 

Pozdravljam također sve prisutne svećenike, vukovarske i druge oce franjevce, sve ostale redovnike, časne sestre redovnice, bogoslove i ujedinjeni pjevački zbor triju Vukovarskih župa.

Ujedinjeni smo u Duhu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i sa svima koji se danas okupljaju na sličnoj komemoraciji i molitvi u Škabrnji.

S poštovanjem, uime svih nas pozdravljam i sve vas, poštovani predstavnici državnih vlasti Republike Hrvatske. Pozdravljam: predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i prisutne ministrice i ministre; predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i sve saborske zastupnice i zastupnice, domaćeg župana vukovarsko-srijemskoga Božu Galića, zamjenicu gradonačelnika Ivana Penave i ostale predstavnike Grada Vukovara; sve ostale prisutne župane, gradonačelnike, načelnike i predstavnike političkog života, posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, predstavnike diplomatskog zbora; kulture, znanosti, zdravstva i društvenog života te Hrvatske vojske i policije.  

Hvala i svim djelatnicima sredstava društvenog priopćavanja, koji izvještavaju hrvatsku i širu javnost o današnjoj komemoraciji te prenose ovu svetu misu. 

Uzoriti gospodine kardinale, molim Vas, započnite euharistijsko slavlje. 

Ključne riječi:
mons. hranić pozdrav Vukovar