Budi dio naše mreže
Izbornik

U Križu proslavljena župna svetkovina Uzvišenja sv. Križa

Križ (IKA)

Župa Uzvišenja sv. Križa u Križu svečano je u četvrtak, 14. rujna proslavila župnu svetkovinu. Misno slavlje predvodio je o. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, u koncelebraciji sa svećenicima Ivanićgradskog dekanata i domaćim župnikom vlč. Božom Pinjuhom koji je na početku izrekao riječi dobrodošlice, čestitke i zahvale.

Kao u neka ranija, stara vremena, kada su crkve bile ispunjenije svečanim narodnim ruhom, osobito u prigodi vjerskih blagdana, tako su se i na Križevo u Križu, mogle vidjeti narodne nošnje te mladi pripadnici sportskih klubova, zajedno. Pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je mješoviti zbor pod vodstvom Ivane Marenić Pugar i Antonije Pinjušić.

Govoreći o važnosti križa u životu svakog čovjeka, u najsveobuhvatnijem i svakodnevnom smislu, o. Horvat je u propovijedi potaknuo vjernike na promišljanje o shvaćanju pravog značenja križa. „Samo u ludostima ovoga svijeta, križ izgleda kao poraz. Za vječnost, križ je pobjeda i spasenje. Važno je svoj križ uzeti i nositi s ljubavlju. Već sada, ovdje, cilj je težiti i željeti doći u nebo i u raj. Na svakome od nas je iskoristiti i one male prilike koje su nam dane da bismo nekoga čak i malim ohrabrenjem, osmjehom, utjehom, konkretnom pomoći, približili Nebu i Gospodinu. Pogledom na križ ne bismo smjeli ne prisjetiti se, svaki puta, kako visokom cijenom smo plaćeni. Za svakog od nas, ponaosob, bez iznimke, Isus je podnio žrtvu križa, ljubeći nas jednakom ljubavlju. Zagledani u križ Kristov, meditirajući o tom otajstvu, svatko od nas neka pokuša dosegnuti kolikom je ljubavlju Bog ljubio svijet“, poručio je propovjednik.

Nakon mise, u društvenom domu u Križu, župa i župni Caritas, uz podršku Općine Križ, počastili su gulašom i kolačima sve ljude dobre volje, koji su se odazvali pozivu župnika na okupljanje i zajedničko druženje.